Borut Pahor lett Szlovénia elnöke

2012.12.02. 19:43

Az első becslések szerint - a várakozásoknak megfelelően - Borut Pahor volt kormányfő nyerte a vasárnapi szlovén elnökválasztást. A szociáldemokrata Pahor 67 százalékot ért el, szemben a Danilo Türkre leadott 33 százalékkal, a hivatalban lévő államfőnek így nem sikerült újrázni. Ezzel a 49 éves Pahor országa történetének legfiatalabb államfője.

Most is alacsony volt a választói részvétel, hasonlóan a három héttel ezelőtti első fordulóhoz, akkor az 1,7 millió szavazásra jogosultnak a 35,3 százaléka adta le a voksát 16 óráig, most 30,9 százalék.

Szavazásakor Pahor úgy nyilatkozott, egyik legfontosabb teendőjének azt tartja, hogy politikai konszenzust teremtsen a válság legyőzéséhez. Az ország új államfőjét december 21-én iktatják be. Ő az első politikus, aki betölti az összes legmagasabb közjogi hivatalt: miniszterelnök és házelnök is volt már.

Szlovénia - egykor a 2004-ben az EU-hoz csatlakozott országok közül a legsikeresebb - mára az euróövezet egyik legnagyobb gondban lévő tagállama, a gazdaság 2009 óta nyolc százalékkal hanyatlott, exportja továbbra is csökken, a megszorítások miatt pedig a belső kereslet is zsugorodik. A munkanélküliség 12 százalékos.

Janez Jansa jobbközép kormánya megszorító csomagjának része a nyugdíjreform és a közszféra dolgozóinak bércsökkentése, ami ellen állandósulnak a tömegtüntetések.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla