Virgil
0 °C
3 °C

Irak engedi át Szíriába a fegyverszállítmányokat

2012.12.02. 23:43

Az Egyesült Államoknak azért nem sikerül megakadályozni a Szíriába irányuló fegyverszállításokat, mert Irak nem hajlandó elfogni a légterén áthaladó teherszállító gépeket – írta vasárnapi számában a The New York Times.

A lap szerint az Irak felett vezető légifolyosó az Aszad-rezsimnek eljuttatott fegyverek fő útvonala. Irán egyebek között rakétákat, páncélos-elhárító eszközöket és aknavetőket szállít Szíriába. Teherán Damaszkusz legszorosabb szövetségese az arab világban, Szíria pedig segíti a Hezbollah libanoni radikális iszlamista szervezetnek nyújtott iráni támogatás eljuttatását.

Washingtont nyugtalanítja, hogy az irakiak nem hajlandók elvégezni az országuk felett átrepülő szállítógépek szúrópróba-szerű ellenőrzését. Az aggodalmakat erősíti, hogy nyugati hírszerző szolgálatok aktivitást észleltek a szíriai vegyifegyver-raktáraknál, ami jelentheti azt is, hogy előkészületek zajlanak a készletek alkalmazására. A fegyvereket ugyanakkor még nem helyezték olyan állapotba, hogy tüzérségi eszközökkel vagy repülőgépekről bevethessék őket.

Hillary Clinton szeptemberben rábírta az iraki vezetést, hogy ellenőrizze az Irán és Szíria közötti légi forgalmat. Ez azóta csak két alkalommal fordult elő, legutóbb október 27-én. A szállítógépeken nem találtak fegyvert, bár az egyik már visszafelé tartott Szíriából.

Amerikai katonai források szerint iraki illetékesek figyelmeztethették az irániakat a készülő ellenőrzésről. A lap szerint Bagdad rokonszenvvel tekint a Damaszkusznak nyújtott teheráni támogatásra, mert a síita többségű iraki kormány attól tart, hogy a szíriai rezsim bukása ösztönzően hathat a térségbeli iraki kurd és szunnita erőkre.