Miklós
5 °C
12 °C

Izrael visszatartja a palesztin adókat

2012.12.02. 14:10 Módosítva: 2012.12.02. 14:14

Több ezer híve hatalmas üdvrivalgással fogadta a New Yorkból visszatérő Mahmúd Abbász palesztin elnököt Rámalláhban, a Palesztin Hatóság székhelyén. Abbász hazatértekor azt mondta az őt éljenző tömegnek: „Most már van államunk".

Csütörtökön az ENSZ Közgyűlése megszavazta azt a határozatot, amely a világszervezetben „nem tag megfigyelő állami" szintre emelte a palesztinok státusát. Az indítványt Abbász terjesztette be szavazásra. Erről bővebben itt olvashat>>>

Ezzel egy időben Izrael közölte, hogy visszatart mintegy százmillió dollárnyi, a palesztinok javára beszedett adót és más pénzalapot, válaszul a palesztinok sikeres ENSZ-beli akciójára. Az izraeli kormány vasárnapi ülésén határozatot fogadott el, amelyben hangoztatta: nem fog az ENSZ Közgyűlésében – a Ciszjordániát, Kelet-Jeruzsálemet és a Gázai övezetet – palesztin államot elismerő határozat alapján tárgyalni.

Juval Steinic pénzügyminiszter kijelentette: a kormány a pénzt a palesztinok által az izraeli elektromos műveknél és más izraeli szolgáltatóknál felhalmozódott adósság törlesztésére használja fel. Ez immáron a második ilyen izraeli megtorló lépés. Pénteken, az ENSZ-beli döntés másnapján Izrael közölte, rövidesen engedélyezi, hogy 3000 új lakást építsenek fel Kelet-Jeruzsálemben, illetve ciszjordániai telepeken.