Pál
-1 °C
5 °C

Elárverezik az egykori elBulli borospincéjének tartalmát

2012.12.03. 18:21

Elárverezik az egykori elBulli nevű világhírű spanyol étterem borospincéjének tartalmát. A Sotheby's aukciós ház közleménye szerint a 2013-ban árverésre kerülő több mint 8800 palack nagyjából 1,6 millió dollárt (346,3 millió forint) fog hozni a konyhára. Az étterem 2011 júliusában húzta le végleg a redőnyt, amikor a főszakács és társtulajdonos Ferran Adria, valamint üzleti partnere, Juli Soler új kulináris kísérleti központ megvalósításába fogott.

A molekuláris gasztronómia úttörőjeként ünnepelt Adria szerint az árverésből befolyó összeget az új intézmény alapítására fordítják. "Nagyjából egy hónapon belül az összes árverésre kerülő bor nevét közzé tesszük" - húzta alá a világhírű séf, hozzátéve, hogy a tételek jelentős részét a termelők aláírása is díszíti, és a palackok mindegyikén szerepelni fog az elBulli Alapítvány címkéje.

Az elBulli több mint egy évtizeden át büszkélkedhetett három Michelin-csillaggal és a brit The Restaurant című magazin ötször választotta meg a világ legjobb éttermének, míg Adriát gyakran emlegetik a világ legtehetségesebb és leggazdagabb fantáziájú séfjeként.

Az aukciós ház ígérete szerint az április 3-i hongkongi licit és az április 26-ra kitűzött New York-i árverés kivételes lehetőséget fog biztosítani a szakértőnek és ínyenceknek arra, hogy különleges borkincsekre tegyenek szert.