Miklós
5 °C
12 °C

Irán leszedett egy amerikai drónt

2012.12.04. 09:39 Módosítva: 2012.12.04. 15:09

Az iráni hadsereg elfogott egy amerikai drónt – számol be iráni forrásokra hivatkozva a BBC.

A Forradalmi Gárda közleménye szerint egy kisebb méretű, ScanEagle típusú drónról van szó. A pilóta néllüli gép napok óta a Perzsa-öböl fölött végzett felderítő repüléseket. A ScanEagle az amerikai hadsereg egy kevésbé kifinomult drónja, melyet a Boeing egyik leányvállalata gyárt.

Az amerikai haditengerészet viszont azt állítja, hogy egyetlen drónt sem veszítettek el az elmúlt napokban a Perzsa-öbölben, értesült az NBC.

Tavaly decemberben az iráni hadsereg egy jóval kifinomultabbnak számító, Lockheed-Martin RQ-170 típusú, jó állapotban lévő drónt szedett le kibertechnikai eszközökkel.

A drónok az amerikai hadsereg legfontosabb fegyverévé nőtték ki magukat a 2001 óta tartó terrorizmus ellen vívott háborúban. Tíz évvel ezelőtt kevesebb mint 50 darabbal rendelkezett a Pentagon, mára a számuk 7000 fölött van és az amerikai légierő 31 százalékát teszik ki. A távolból irányított, emberi személyzet nélkül működő repülők egyes modelljei akár napokig is képesek a levegőben maradni. Videók és fényképek készítése és felszerelések szállítása mellett célzott támadásokat végrehajtására is alkalmasak.

Éppen ezért éri a legtöbb kritika az Egyesült Államok kormányát, hiszen több száz kilométer távolságból meglehetősen nehéz pontos koordinátákat megadni, ezért a támadások civil áldozatokkal járnak, bár az ilyen esetek számáról nem lehet pontos adatokat találni.

A másik gyakran megfogalmazott aggály, amit az ENSZ különmegbízottja is hangsúlyozott, hogy a drónokkal történő célzott likvidálások a törvényi eljárás lefolytatása nélkül véghezvitt kivégzéseknek számítanak, és az Egyesült Államok magatartása aláássa a nemzetközi jogba vetett hitet. Obama elnök ugyanakkor többször személyesen állt ki a drónprogram mellett.

Az Index korábban hosszú összefoglaló cikket szentelt a drónoknak.