Taksony
-2 °C
3 °C

Ismét Bécs lett a legélhetőbb város

2012.12.04. 20:20
Bécs több területen is jó értékelést kapott, így a biztonságban, a tömegközlekedésben és a szórakozási lehetőségekben is kiemelkedő város. A legrosszabb Bagdadban élni.

Sorozatban negyedik alkalommal érdemelte ki a világ legélhetőbb városa címet Bécs a Mercer tanácsadócég szerint, Budapest a 74.

Az osztrák fővárost a rangsorban Zürich és Auckland követi, a negyedik és ötödik helyre München és Vancouver került. A top tízben összesen nyolc európai város szerepel. A lista legaljára, a 221. helyre Bagdad került.

Külföldön dolgozók szavaztak

A Mercer kedden kiadott közleménye szerint az összesen 221 nagyváros életminőségének elemzéséhez intézmények és cégek külföldön dolgozó munkatársait kérdezték meg a világ minden táján.

Az első harminc város között az értékelésben minimális különbség van. Bécs több területen is jó értékelést kapott, például a biztonságot és a tömegközlekedést tekintve. A szórakozási lehetőségek területén is kiemelkedő az osztrák főváros - mondta el Sebastian Karwautz, a Mercer munkatársa. 
Budapest 74. helyével Prága mögött a második legélhetőbb kelet-európai város a lista készítői szerint.

A nagyvárosok infrastruktúráját vizsgáló értékelésben Bécs a 16. helyre került. Ebben a kategóriában az első helyre Szingapúr, a másodikra Frankfurt, a harmadikra pedig München került.

A negyedik és ötödik pozíciót Koppenhága és Düsseldorf foglalja el. Ebben a kategóriában Budapest 67. helyével infrastrukturális szempontból a legfejlettebb kelet-európai város. 
A kategória értékelésénél az áram- és vízellátást, a telefon- és postaszolgálatot, a tömegközlekedést, illetve a nemzetközi légiközlekedés minőségét vették figyelembe.