Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C

Már 55 embert megölt a szupertájfun

2012.12.04. 17:32

Ötvennél is többen haltak meg a Fülöp-szigetekhez tartozó Mindanao-szigeten, ahol kedden csapott le, helyenként 210 kilométer per órás széllökésekkel a Bopha tájfun.

Arturo Uy, Valle de Compostela kormányzója elmondta, hogy a régióban egy földcsuszamlás legalább 43 helybeli, illetve a mentésben részt vevő katona életét követelte - közölte az ABS-CBN helyi televízió. A többi 11 halálos áldozatot Mindanao más részeiből jelentették.

A hatóságok a tájfun érkezésére készülve 60 ezer embert menekítettek biztonságos helyre Mindanao keleti tartományaiban. A tájfun által érintett területeken több mint 150 repülőjáratot felfüggesztettek, az iskolákban pedig nem volt tanítás. A polgári védelem közölte, hogy több helyen szünetel az áramellátás, a heves esőzések miatt pedig a mindanaói úthálózat egészén akadozik a forgalom.

Az országos meteorológiai szolgálat előzőleg azt jelentette, hogy a helyiek nyelvén Pablo néven emlegetett tájfun keletről nyugatra tartva szeli át a Fülöp-szigeteket, és Palawan szigetén keresztül a Dél-kínai-tenger felé haladva csütörtökön hagyja majd el az országot. A tájfun azonban irányt váltott, most északnyugatnak tart, és a középső Visayas régión - Bohol, Negros és Cebú szigetén - halad majd keresztül.

Benigno Aquino Fülöp-szigeteki elnök az állami televízióban arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a Bopha az idei legerősebb tájfun, amelyet komolyan kell venni.

A Bopha az utolsó a Fülöp-szigeteken a június és november közötti időszakban végigsöprő tájfunok sorában. Augusztusban országszerte 180-an vesztették életüket a hurrikánok és trópusi viharok következtében.