Emma
-2 °C
6 °C

Merkel elsöprő többséggel lett újra CDU-elnök

2012.12.04. 19:12

Minden korábbinál nagyobb, közel 98 százalékos szavazati aránnyal újabb két évre a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökévé választotta Angela Merkelt kedden a párt Hannoverben tanácskozó kongresszusa.

A tisztségre egyedüliként jelölt politikust a küldöttek 97,94 százaléka támogatta. Angela Merkel 12 éve vezeti a pártot és sorban hetedszer választották meg elnöknek. Eddigi legjobb eredményét 2000-ben érte el, akkor a szavazatok 95,94 százalékát szerezte meg a kongresszusi elnökválasztáson.

A pártelnök-kancellár hangsúlyozta: a jövő évi országos parlamenti választás után is folytatni kívánja a közös munkát a liberális FDP-vel. A koalíciós partnernek ehhez még erősödnie kell - tette hozzá, utalva arra, hogy az FDP választói támogatottsága az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöb körül ingadozik.

A 2009-ben hivatalba lépett konzervatív-liberális koalíció a legsikeresebb kormány Németország újraegyesítése óta. Ezt mutatja, hogy Németország megerősödve került ki a válságból - mondta Merkel, felidézve, hogy a német gazdaság 2009-ben rekord mértékű visszaesést szenvedett el és a költségvetés minden korábbinál nagyobb adósságot halmozott fel. A gazdaság azonban 2010 óta ismét az európai növekedés motorja, az államháztartás az idén már nullszaldós, és míg a munkanélküliség történelmi mélypontra süllyedt, a foglalkoztatottság történelmi csúcsra emelkedett, ami mind a kormány politikáját igazolja - mondta Merkel.