Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C

Pokolgép robbant Athénban

2012.12.04. 09:45

Pokolgép robbant kedd reggel az Arany Hajnal (Hriszi Avgi) görög szélsőjobboldali párt egyik athéni irodája előtt, súlyos anyagi kárt okozva. Személyi sérülés nem történt. Az Arany Hajnal – meglovagolva a gazdasági megszorítások, a korrupt politikusok és az illegális bevándorlás miatti társadalmi elégedetlenséget – gyakorlatilag a "semmiből" került elő, és mára a harmadik legerősebb párttá vált, legalábbis a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint.

A VPRC független közvélemény-kutató intézet felmérése alapján októberben a neonáciként jellemzett párt népszerűsége 14 százalékos volt, míg a júniusi választásokon a voksoknak még csak 7 százalékát gyűjtötte össze.

Az elmúlt hónapokban megszaporodtak a külföldiek elleni támadások Görögországban, amiért egyesek az Arany Hajnal rasszista és bevándorlásellenes retorikáját okolják. Az idegengyűlölő párt az összes bevándorló kiűzését sürgeti, számos híve az erőszakos megoldásokat pártolja. Sok görög szakértő és politikus azon a véleményen van, hogy a pártot be kell tiltani tagjainak újfasiszta szónoklatai és amiatt, hogy a nácik, illetve az 1967-74 közötti görög katonai junta jelképeit használják.