Stefánia
0 °C
3 °C

Feszült vita Berlin és a zsidó állam között

2012.12.05. 21:35
Feszült hangulatban kezdődött a negyedik német-izraeli kormánykonzultáció. A két kabinet vezetőjének szerda esti berlini találkozóján a német kancellári hivatal tájékoztatása szerint Angela Merkel és Benjámin Netanjahu „nyílt, baráti párbeszédet folytatott”, ami kommentátorok szerint azt jelenti, hogy vitáztak a felek.

Netjanhau kormánya hat miniszterével érkezett szerdán a német fővárosba. A kétnapos látogatást rendkívüli biztonsági intézkedések előzték meg, a berlini belváros nagy részét lezárták, az izraeli küldöttség biztonságára mintegy kétezer rendőr ügyel.

Megfigyelők szerint a német-izraeli kormányközi kapcsolatok igen bizalmas jellegűek, a nézeteltéréseket szinte soha nem viszik nyilvánosság elé, ezért minden szónak és gesztusnak nagy jelentősége van. Így például annak is, hogy Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter röviddel a berlini út előtt lemondta a látogatást. Ez "rossz előjel" - értelmezte a bejelentést az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt (SPD) .

A német-izraeli viszonyban a közel-keleti békefolyamat megrekedése okoz feszültséget. A berlini vezetés számos további kormányhoz hasonlóan igyekszik lebeszélni Netanjahut arról a tervről, amely szerint további 3000 lakással bővítik a zsidó telepeket a megszállt területeken. A német kormány úgy véli, hogy a lépés miatt csökkenne a területe a majdani palesztin államnak, amelynek létrehozását Németország támogatja. Az ügyben határozott fellépést követel Angela Merkeltől valamennyi parlamenti ellenzéki párt, az SPD mellett a Zöldek és a Baloldal is.

Az izraeli kormányfő azért neheztel Berlinre, mert Németország tartózkodott a Palesztina státusát magasabb szintre emelő ENSZ-határozatról szóló november végi szavazáson. Netanjahu a Die Welt című német lap internetes kiadásában szerdán megjelent interjúban kifejtette: a német tartózkodás visszavetette a közel-keleti békefolyamatot és csalódást okozott Izraelben.

A kormánykonzultáció intézményét 2008-ban vezették be, az értekezletet évente tartják meg, felváltva a német és az izraeli fővárosban. A hivatalos program szerint a csütörtök délelőtti tanácskozás fő témái az innováció, a képzés és a fenntarthatóság. A felek megállapodást kötnek gazdasági és oktatási projektekről, valamint fiataloknak szóló cserelátogatási programokról, és megkezdik a felkészülést a diplomáciai kapcsolatok felvétele ötvenedik évfordulójának megünneplésére.