Miklós
5 °C
12 °C

Gotovinát kikezdték a szélsőségesek

2012.12.06. 12:34
Hálátlansággal vádolják a horvát nacionalista veteránszervezetek Ante Gotovina egykori tábornokot, akit november közepén felmentett a hágai törvényszék a háborús bűnök elkövetésnek vádja alól.

A szélsőséges Hrvatski list címlapján teszi fel a kérdést: „Ez a mi Gotovinánk?”, és bírálja a volt tábornokot, hogy nem vett részt a vukovári megemlékezéseken, ezzel szemben időt tudott szakítani arra, hogy interjút adjon a Kurir szerb lapnak. Ebben Gotovina felszólította az egykor horvát területekről elmenekült szerbeket, hogy térjenek vissza. „Ez nem jobban az én hazám, mint a tiétek” – mondta a Kurirnak. A szélsőségesek szemére hányják a háborúval és a szerbekkel szembeni békülékeny hangnemét.

Gotovina egy szerda esti összejövetelen elhatárolódott a jobboldali szervezetektől: „Szabad ember vagyok, és úgy is gondolkodom. Aki őszinte, az nem tud hibázni, szemben azzal, aki színlel” – idézi a horvát média Gotovinát.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság november 16-án minden vádpontban felmentette Gotovinát és Mladen Markačot, akiket a nemzetközi ügyészség háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt. A szerbiai és boszniai szerb politikai elitet is felháborította a döntés. Horvátországban viszont hősként tisztelik, hazatérése óta folyamatosan ünneplik.

Néhány nappal később Vladimir Vukčević háborús perekkel foglalkozó belgrádi ügyész bejelentette: a szerb ügyészség megnyitja a Vihar hadművelettel kapcsolatos aktáit, és a rendelkezésére álló bizonyítékok alapján hat új eljárást indít.