Emma
-2 °C
6 °C

Szíria tagadja, hogy vegyi fegyvereket is bevetne

2012.12.06. 13:38 Módosítva: 2012.12.06. 13:39

Országszerte tüzérséggel lőtte a szíriai hadsereg a lázadók állásait csütörtökön, miközben a kormányerők katonákkal csaptak össze Damaszkusz peremkerületeiben – jelentette a Szíriai Emberi Jogok Megfigyelő Központja.

A szomszédos Libanonban újabb áldozata van a Szíriával kapcsolatos összecsapásoknak: csütörtök reggel Tripoliban egy férfit lőtt agyon egy orvlövész.

Párhuzamos világok Szíriában. Nagykép
Párhuzamos világok Szíriában. Nagykép
Fotó: Javier Manzano

Fejszál Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes csütörtökön azzal vádolta az Egyesült Államokat és Európát, hogy a vegyi fegyverek ügyét használja fel ürügyül egy jövőbeli szíriai katonai beavatkozáshoz. Mindezt azután tette, hogy a német kabinet jóváhagyta a Patriot rakétaelhárító rendszer telepítését a török-szír határon, ami egyben egy NATO egység telepítését is megköveteli. Ez Szíria számára azt a veszélyt is magában hordozza, hogy repülésmentes övezetet hozhatnak létre a területei felett.

„Szíria újfent hangsúlyozza, tizedszerre, századszorra is, hogy ha lennének is ilyen [vegyi] fegyvereink, akkor sem vetnénk be őket a saját lakosságunk ellen. Nem követnénk el öngyilkosságot” – mondta Mekdad a Reuters hírügynökségnek.

A NATO keddi brüsszeli tanácskozásán Barack Obama amerikai elnök a szervezet több vezetőjével együtt kijelentette, a vegyi fegyverek bevetésével Szíria átlépne egy határt, aminek „meglennének a következményei”. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy Aszad elnök elveszíthetné orosz és kínai szövetségeseinek diplomáciai támogatását. Ezzel elhárulna annak az akadálya, hogy az ENSZ beavatkozzon a lassan két éve húzódó konfliktusba, amely eddig negyvenezer áldozatot követelt.