Túlélte a robbantást a kémfőnök

2012.12.06. 15:53

Megsebesült az afgán hírszerzés vezetője egy öngyilkos támadástól, amit a tálibok hajtottak végre Kabulban. A merénylet Kabul központi negyedében történt és a felkelők magukra vállalták az elkövetését. Afgán tisztviselők azt nyilatkozták az AFP hírügynökségnek, hogy Aszadulla Hálid már kórházban van.

A BBC úgy tudja Hálid a testének az alsó részén sérült meg. Állítólag egy olyan házban próbálták felrobbantani, ami egyébként az övé, és csak vendégházként használja. Hálidot néhány hónapja nevezték ki a hírszerzés élére és híres arról, hogy milyen élesen bírálja a tálibokat. Valószínűleg éppen ezért lett a tálibok célpontja.

Hálid már eddig is állandóan mozgásban volt és folyamatosan költözött, hogy nehezebbé tegye az ellene irányuló merényleteket. Megúszott egy útszéli bombarobbantást 2008-ban, egy másik támadást 2011-ben, de most nem volt szerencséje és megsérült.

Hálidot Hamid Karzai elnök augusztus végén nevezte ki a Nemzeti Biztonsági Igazgatóság (NDS) élére, ami akkor éles kritikát váltott ki az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettől. Az Amnesty szerint több esetben is kapcsolatba hozható kínzásokkal és egyéb jogsértésekkel kormányzóságai idejéből 2001 és 2008 között. Az AI szerint megalapozottak azok a vádak is, hogy köze volt öt ENSZ alkalmazott felrobbantásához 2007-ben.

Aszadulla Hálid eddig kitartóan tagadta, hogy valaha is megsértette volna az emberi jogokat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport