Földrengés után méteres cunami Japánban

2012.12.07. 09:50 Módosítva: 2012.12.07. 13:03

Cunamiriadót rendeltek el Japánban, miután egy 7,3-as erősségű földrengés rázta meg a keleti partvidéket, azonban magyar idő szerint dél után felfüggesztették az előrejelzést, írja a BBC. Végül egyméteres hullámok érték el Isinomaki városát. A földmozgás epicentruma Kamiasitól 245 kilométerre délkeletre volt, 36 kilométeres mélységben, jelentette az Amerikai Földtani Intézet.

A rendőrség közlése szerint legalább három ember könnyű sérüléseket szenvedett, 220 háztartás pedig áram nélkül maradt Aomori prefektúrában.

A rengést Tokióban is érezni lehetett. A cunamiriadót Mijagi prefektúrára rendelték el, ahol 2011 márciusában pusztító földrengés és cunami okozott károkat, egyben nukleáris vészhelyzetet idézett elő. Akkor a 9-es erejű földrengés 10-11 méteres hullámokat generált, több mint 15 ezren meghaltak, 3200-an pedig eltűntek.

A szakértők kezdettől azt mondták, hogy most nem veszélyezteti cunami a Csendes-óceán térségében lévő többi országot, de a japán partoknál okozhat károkat. Az előrejelzések fél métertől két méterig terjedő hullámokat jósoltak. Egyes partmenti területeken ezért elrendelték a kitelepítést.

A rengés után a tavalyi katasztrófát követően balesetet szenvedett Fukusima-1 erőművet üzemeltető TEPCO cég közölte, hogy az újabb földmozgás nem okozott problémákat a leszerelés alatt álló létesítményben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport