Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Tilos felmondani Fehéroroszországban

2012.12.07. 21:58

A fehérorosz elnök pénteken rendeletet írt alá, amely megtiltja bizonyos iparágak dolgozóinak, hogy felmondjanak vállalatuknál, és drákói pénzbírsággal fenyegeti azokat, akik ezt mégis megteszik.

Az intézkedés elsősorban a magasabb bérei miatt vonzó szomszédos Oroszországba irányuló munkaerő-elvándorlásnak akar gátat vetni. Becslések szerint a 10 milliós népességből mintegy 1 millióan dolgoznak külföldön, a legtöbben Oroszországban, Ukrajnában, Lengyelországban és Litvániában.

A rendelet kilenc állami tulajdonú fafeldolgozó vállalat mintegy 13 ezer dolgozóját és 3 ezer építőmunkást érint. Új munkaszerződést kell aláírniuk, amely tartalmazza azt a kitételt, hogy távozásuk esetén vissza kell fizetniük a szerződés aláírása után felvett munkabért. A hatóságok ezt a pénzt az új munkahelyen kapott fizetésből fogják levonni. Akiknek nincs új munkahelyük, vissza kell menniük a régi vállalatukhoz, de a büntetést is ki kell fizetniük.

A rendelet bírálói rabszolgasághoz hasonlítják az intézkedést, és arra figyelmeztetnek, hogy az csak tovább fogja súlyosbítani a volt szovjet köztársaság gazdasági gondjait.