Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Zabhegyező helyett növényhatározó

2012.12.08. 18:20

Gyakorlatiasabb olvasmányokra, köztük szigetelési útmutatóra és növényhatározóra cseréli az amerikai irodalom klasszikusait a 2014-től életbe lépő új iskolai tanterv az Egyesült Államokban. Az ötven államból 46-ot érintő új tanterv szerint a kötelező olvasmányok legalább 70 százalékának nem-fikciós műnek kell lennie, ezzel segítve a diákok felkészülését a munkaerőpiacon való későbbi elhelyezkedésre. Mindez azt jelenti, hogy Jerome David Salinger Zabhegyező című regényét és Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című írását informáló szövegekre cserélik.

A javasolt nem-fikciós olvasmányok listáján szerepel az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szigetelési útmutatója, valamint az invazív növényfajokkal foglalkozó kaliforniai Invasive Plant Council által kibocsátott növényhatározó – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

Egy arkansasi középiskola oktatója arról panaszkodott: attól tart, hogy idővel teljesen kiiktatjuk a gazdag fantáziájú, kreatív olvasmányokat az angol irodalmi óráinkról. Szerinte végső soron az oktatásnak többről kellene szólnia annál, mint, hogy biztosítja a gyerekek későbbi elhelyezkedését a munkaerőpiacon. Az új irányelv támogatói ugyanakkor úgy érvelnek, hogy a gyakorlatiasabb olvasmányok révén a diákok megtanulnak tömörebben és tényszerűbben fogalmazni, és ez a készség jóval nagyobb hasznukra lesz a későbbi munkahelyükön, mint Shakespeare műveinek ismerete.