Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Egy kínai bűnszövetkezet Budapesten mossa a pénzét

2012.12.09. 16:43

Bűnszövetkezetben elkövetett pénzmosás gyanújával indult eljárás a franciaországi Nancyban, miután egy rutinellenőrzés során francia vámőrök 1,8 millió euró készpénzt találtak elrejtve egy Portugáliában élő kínaiak által vezetett gépkocsiban. A Strasbourg közelében letartóztatott csempészek az összeget Budapestre, a Bank of China fiókjába akarták eljuttatni - írta a Le Journal du Dimanche.

A vasárnapi francia lap szerint november 11-én több, mint 38 ezer darab, 10 és 500 euró érték közötti bankjegyet találtak a kínaiak Audi 6-osának üléseibe rejtve. "A jobbik esetben adócsalásról van szó" - mondta a lapnak az egyik nyomozó, hozzátéve: a rosszabb esetben pedig illegális embercsempészetből, prostitúcióból származó jövedelmekről.

A hatóságok a Portugáliában élő kínai kereskedőcsaládból a 43 éves anyát és 23 éves fiát vádolták meg, akik először azt vallották, hogy Párizsból Bécsbe utaztak és nem tudtak a gépkocsiban elrejtett pénzről. Egyikük azonban a második kihallgatáson bevallotta, hogy az összeg célpontja Budapest volt.

A lap szerint áprilisban szintén egy kínai pár 450 ezer euró készpénzt próbált meg Spanyolországból prágai lakhelye felé csempészni. Őket is egy autópályán állították meg a vámőrség munkatársai. A rendőrségen a pár azt vallotta: "egy kínai vállalat bízta meg őket, hogy gyűjtsék be a pénzt a különböző európai országokban élő kínai diaszpóra kereskedőitől és jutassák el azt a Bank of China magyarországi fiókjába."