Ágnes
2 °C
11 °C

Havazás: lezárták a frankfurti repülőteret

2012.12.09. 15:48
Németországban egy nap alatt 480 közlekedési baleset volt, de káosz alakult ki a Balkán-félszigeten is. Magyarországon késhetnek a vonaton, Békés megyében folyamatosan esik a hó.

Átmenetileg lezárták vasárnap délután a frankfurti repülőteret az erős havazás miatt, törölték a Lufthansa két budapesti járatát is. A legnagyobb német repülőtéren a havazás miatt számos járat késett, ezért akkora torlódás alakult ki, hogy új gépeket nem tudnak fogadni – közölte a reptér egy szóvivője. A vasárnap délutáni járatok többségét törölték vagy más repülőtérre irányították át. A törölt járatok között jelzik a Lufthansa LH 1340-es számú, Frankfurtból Budapestre, illetve LH 1341-es számú, Budapestről Frankfurtba közlekedő vasárnapi járatát is.

A havazás Németország több térségében fennakadásokat okoz a közlekedésben. A balesetek száma is jelentős. Észak-Rajna-Vesztfália tartományban például szombat reggeltől vasárnap délutánig 480 közlekedési baleset történt, ezekben összesen 54-en sérültek meg, hatan súlyosan.

Káosz a Balkán-félszigeten

A vasárnap reggelre lehullott, helyenként több mint félméteres hóréteg és a fagypont alatti hőmérséklet nagy káoszt okozott a közlekedésben a Balkán-félszigeten is. Szerbiában már két emberéletet követelt az ítéletidő. Erős havazás volt Bosznia-Hercegovinában és Szlovéniában is.

Hó vs RMDSZ

A magyarság arányának nem megfelelő súlyú lehet az RMDSZ parlamenti súlya, ha nem nő a választási hajlandóság Románia magyarlakta területein. Az RMDSZ főtitkára szerint az érintett területeken folyamatos a havazás, eddig 20-40 centi hó esett, és az emberek nem mennek ki otthonról. Ezért a becslések szerint 11 óráig 27 százalékkal kevesebben mentek el szavazni, mint a románok lakta megyékben.

A Vajdaságban több úton, így a magyar határhoz vezető autópályán órákig vesztegeltek az autóbuszok és gépkocsik, amíg a mentők ki tudták őket szabadítani a hó fogságából. Belgrádtól északra a vonatok több órát késtek. A fővárostól délre fekvő Ljig városban ezrek voltak áram és fűtés nélkül az áramvezetékek megrongálódása miatt.

Egy asszony egészséges kisgyermeknek adott életet az őt kórházba szállító teherautóban, amely szintén a hóban rekedt. A kislány a Snezena (Hófehérke) nevet kapta. Ivica Dadic szerb kormányfő és belügyminiszter minden rendelkezésre álló rendőri erőt a mentéshez vezényelt. A hatóságok felszólítottak a lakosokat, lehetőség szerint ne hagyják el otthonukat.

Lengyelországban három, Csehországban és Szerbiában pedig egy-egy ember halt meg a fagyos időjárás miatt a hét végén.

Magyarországon is fennakadás lehet

Hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok Magyarország délkeleti vasútvonalain a havazás miatt. Az ország délkeleti vasútvonalain a havazás és a szél miatt átlagosan 25-30 perces késéssel közlekednek a vonatok. Szeged és Békéscsaba térségének több vasútállomásán az időjárás okozta váltóállítási gondok miatt fennakadások tapasztalhatók. A váltók folyamatos tisztítása ellenére egyes vonatok további késésére kell számítani, ami a 40-50 percet is meghaladhatja.

Békés megyében is folyamatosan esik a hó, megnehezítve ezzel a közlekedést. Csongrád megyében hóakadályok alakultak ki, Baranyában pedig két helyen még kötelező a hólánc.