Angelika
-4 °C
3 °C

Kerítőket informált a prostitúció elleni csoport nyomozója

2012.12.09. 12:29 Módosítva: 2012.12.09. 12:33
Bűnszövetkezetben elkövetett kerítés és titkos információkkal való kereskedés gyanújával a horvát rendőrség őrizetbe vette a szervezett bűnözés elleni osztály prostitúció elleni csoportját korábban vezető nyomozót - közölte a hétvégén az államügyészség.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészi hivatal (USKOK) közleménye szerint összesen 13 személy ellen indított vizsgálatot vesztegetés és kerítés bűncselekményének gyanújával. Közülük hét személyt előzetes letartóztatásba helyeztek.

Az elsőszámú gyanúsított egy 39 éves zágrábi nyomozó, aki 2006 óta pénzért rendszeresen jelentette kerítőknek, mikor és hol várható rendőrségi razzia, illetve riadóztatta őket, amennyiben a hatóságok lehallgatták telefonjukat. Ezáltal legkevesebb 252 ezer euróra (70 millió forintra) tett szert.

Az USKOK nem fedte fel a gyanúsítottak kilétét, de horvát sajtóértesülések szerint az őrizetbe vett rendőr az egyik legtapasztaltabb nyomozónak számított és több éven át volt a prostitúció elleni csoport élén. Számos ismert ügyön dolgozott, s rendszeresen nyilatkozott a sajtónak. A gyanúsítottak között van a nyomozó felesége is, aki szintén a rendőrségnél dolgozott.

A korrupcióval gyanúsított nyomozó állítólag három - elit ügyfelekre szakosodott - prostitúciós csoporttól havi ezer-ezer eurót kapott a bizalmas információkért, egy negyedik, "szegényebb" csoport kerítőnője pedig rendszeres szexuális szolgáltatással hálálta meg a segítséget.