Barbara, Borbála
1 °C
8 °C

Megint megműtik a rákos Hugo Chávezt

2012.12.09. 08:27
Kiújult a rákbetegsége, ezért megint Kubába utazik Hugo Chávez venezuelai elnök, hogy napokon belül újabb műtéten essen át.

A politikus helyi idő szerint szombat késő esti televíziós nyilatkozatában tájékoztatta a venezuelai lakosságot arról, hogy kubai orvosai rosszindulatú rákos sejtek jelenlétét mutatták ki a szervezetében, amikor november 27-én Kubába utazott vizsgálatokra. Az elnök magas nyomású oxigénterápián is részt vett.

Chávez pénteken tért haza Caracasba Havannából, ahová már vasárnap visszautazik. Orvos szakértők szerint „igen nehéz csata” vár rá. A venezuelai államfő másfél éve küzd rosszindulatú daganatos megbetegedéssel, azóta több műtéten és sugárterápiás kezelésen esett át Kubában. A karibi szigetországban egyébként megszakították a televízió adását, hogy élőben közvetítsék Venezuelából Chávez nyilatkozatát.

A 14 éve hatalmon lévő politikus elmondta: már korábban el akarták végezni rajta a műtétet, ő viszont feltétlenül szükségesnek látta, hogy hazautazzon Caracasba és a képviselők jóváhagyását kérje a havannai visszatéréshez és a operációhoz a Cimeq kórházban. „Nem elhanyagolható” fájdalmai vannak, kezelést és fájdalomcsillapítókat kap.

Az október elején újraválasztott 58 éves szocialista vezető júliusban azt állította, hogy teljesen felépült a rákból. A betegségének kiújulásáról szóló hírek ismét felvetik a Chávez politikai jövőjével kapcsolatban megfogalmazott kérdéseket. Az elnök kabinetjének tagjai mellett ülve beszélt a televízióban. Közvetlenül mellette két legszorosabb szövetségese, Nicolas Maduro alelnök és a kongresszus feje, Diosdado Cabello ült. Távolléte alatt az országot Maduro fogja irányítani – közölte Chávez, aki első alkalommal jelentette ki, hogy Madurót szánja utódának, ha ő már nem tudná ellátni az elnöki feladatokat. „Biztosítanunk kell a bolivári forradalom előrehaladását” –mondta.

Chávezt a tervek szerint január 10-én iktatnák be az elnöki tisztségbe. Ha a hivatali ideje első négy évében távozna posztjáról, az alkotmány szerint 30 nap áll rendelkezésre, hogy új választásokat tartsanak. Addig az országot a törvényhozás elnöke irányítaná. A bejelentéssel kapcsolatos első visszhangok megjegyezték: Chávez csak azért utazott haza két napra, hogy egyértelművé tegye az utódlásának ügyét. „Egység, egység, egység” – üzente, azt hangsúlyozva híveinek, hogy Maduro mellett tegyék le a voksukat, ha erre lenne szükség.