Stefánia
0 °C
3 °C

A verespatakiak aranybányát akarnak

2012.12.10. 14:43

Érvénytelen volt a verespataki aranybánya megnyitásáról tartott helyi népszavazás, mert a szavazati joggal rendelkezőknek kevesebb mint a fele járult az urnák elé.

A referendumot a Fehér megyei Verespatakon (Rosia Montana), a környékén lévő négy városban és harmincegy községben tartották meg, amelyeket közvetlenül érintene a beruházás.

A Fehér megyei választási iroda közlése szerint a szavazati joggal rendelkezők 43,2 százaléka jelent meg az urnáknál, 62,4 százalékuk a bányanyitás mellett voksolt, 35,9 százalékuk pedig ellene.

Verespatakon és környékén a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyesvállalat ciántechnológia alkalmazásával akar kitermelni aranyat és ezüstöt. A ciántechnológia, valamint a beruházás mérete aggályokat vet fel Romániában és Magyarországon egyaránt.

A választóknak arra kellett válaszolniuk: „Egyetért-e azzal, hogy újrainduljon a bányászat az Erdélyi Szigethegységben, és megnyissák a verespataki kitermelést?”

A referendum nem volt ügydöntő, csak véleménynyilvánító. Várható volt, hogy többségben lesznek az igen szavazatok, hiszen Verespatakon és környékén nagyon magas a munkanélküliségi ráta, ezért a helyiek többsége támogatja a kitermelést. Verespatakon volt a legnagyobb a részvétel, ott a választók 66 százaléka nyilvánított véleményt, 78,75 százalékuk a bányanyitást pártolta.