Emma
-2 °C
6 °C

Hollande élettársát védi a bíróság előtt

2012.12.10. 18:47

Az ellenzék felháborodását és a védelem tiltakozását váltotta ki hétfőn az a levél, amelyet a francia elnök az igazságszolgáltatáshoz írt élettársa, Valérie Trierweiler rágalmazási ügyében.

A bírósághoz intézett üzenetében Francois Hollande támogatásáról biztosította élettársát, aki rágalmazás és magánélet megsértése miatt perelte életrajzi kötetének szerzőit. A szocialista államfő mellett Manuel Valls belügyminiszter is hasonló levelet intézett a hétvégén a bírósághoz. Mindkét dokumentumot hétfőn, a per első napján csatolta a first lady ügyvédje a periratokhoz.

A védelem szerint az elnök megsértette a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, a jobboldali ellenzék szerint pedig a levelek a bíróságra és az újságírókra gyakorolt nyomásgyakorlás eszközeinek tekinthetők.

A kézzel írott és magánlakcíméről feladott levélben az államfő cáfolja a szeptemberben megjelent La Frondeuse (Az engedelmetlen) című könyvnek azon állítását, miszerint 1994-95 táján levelet írt Edouard Balladur akkori konzervatív miniszterelnöknek.

A kötet szerzői azt állítják, hogy Hollande egy befolyásos jobboldali politikus, Patrick Devedjian közbenjárását kérte ahhoz, hogy az akkori kormányfő fogadja őt. A szerzők arról is írtak, hogy Devedjiannak akkoriban viszonya volt Valérie Trierweilerrel. A belügyminisztérium fejlécével ellátott hivatalos levélben Manuel Valls pedig kifogásolja a kötet szerzői által a szájába adott kijelentéseket. A tárcavezető szerint azokat kiragadták eredeti kontextusukból.

Olivier Pardo, a védelem ügyvédje szerint a köztársasági elnöknek a bíróság függetlenségét kellene garantálnia, annak megsértése helyett. Francois Hollande egyik meg nem nevezett ismerőse arra hívta fel a figyelmet, hogy az államfő magánemberként, élettársa védelmében, teljes átláthatósággal tanúskodott az ügyben.

Frédérique Giffard, a first lady ügyvédje azzal utasította el a nyomásgyakorlás vádját, hogy az elnök nem felperes az ügyben, csak „jónak látta teljes körűen tájékoztatni az igazságszolgáltatást". "Ha Valérie Trierweiler beszélt volna az elnök nevében, akkor azt vetnék a szemére" - tette hozzá az ügyvéd. Jean-Francois Copé, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) főtitkára „meglepőnek" nevezte, hogy a szocialista elnök, aki „a múltban sokszor adott morális leckét" a jobboldalnak, állást foglal egy bírósági eljárásban, hasonlóan a belügyminiszterhez.

Valérie Trierweiler 80 ezer eurós kártérítést, valamint az 5 ezer eurós perköltség megfizetését követeli a róla szóló életrajz szerzőitől, Christophe Jakubyszyn és Alix Bouilhaguet újságíróktól, valamint kiadójuktól, az Editions du Moment-tól. Ítélet január 28-án várható.