Virgil
0 °C
3 °C

Băsescu durván megtréfálhatja Pontát

2012.12.10. 12:00

Az első hivatalos részeredmények is Victor Ponta miniszterelnök pártszövetségének hatalmas győzelmét mutatják a román parlamenti választásokon, míg a jobboldal az exit pollokban jelzettnél is nagyobb bukást könyvelhet el.

A központi választási bizottság összesítette a leadott szavazatok 81,5 százalékát. A kormányzó szociálliberális koalíció, az USL 58,6 százalékot szerzett, míg a jobboldalon a választásokra összerántott szövetség, az ARD 16,7 százalékon áll. A populista PP-DD 13,5 százalékot, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pedig 5,3 százalékot szerzett eddig.

Az RMDSZ jelöltjei 12 képviselői és hat szenátori körzetben megnyerték a választást, és ezen kívül a megyei és az országos visszaosztásból is számíthatnak mandátumokra, jelentette be Kelemen Hunor, a párt elnöke.

Ponta miniszterelnök már vasárnap este bejelentette, hogy tárgyalnak az RMDSZ-szel. Kelemen pedig elmondta, hogy a gazdasági reformért, a kisebbségi jogokért és a régióátszervezésért tárgyalásokat kezdenek, és akár már hétfőn asztalhoz ülhet Pontával.

Kiss Tamás, a Kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa szerint egyelőre még kérdés, hogy meglesz-e Pontáéknak a kétharmados többségük a parlamentben, ez ugyanis alapvetően befolyásolja, milyen lehetőségei lesznek az RMDSZ-nek a tárgyalásokon. Úgy tűnik, hogy Bukarestben és 24 megyében minden körzetet elvittek az USL jelöltjei.

Ponta bejelentésének ellentmondva ugyanakkor a koalíciós partnerük, a liberálisok vezetője, Crin Antonescu nem értett egyet az RMDSZ bevonásával. Kiss szerint ilyen értelemben az RMDSZ-nek a két koalíciós partner közötti egyezkedésekben is szerepe lehet.

Nehéz megmondani előre, mit érhet el az RMDSZ a tárgyalásokon. Ugyanakkor megvannak azok a sarkalatos pontok, amikről mindenképpen szó lesz: az alkotmánymódosításról, a regionális átalakításról, valamint az erőforrások allokációjáról. Kiss szerint ez utóbbiban, a magyar telpüléseknek juttatandó források tekintetében tud leginkább eredményeket elérni a párt.

Kiss szerint ez a választás egy katasztrofális eredmény, nagyon nagy bukás az ARD-nek. A szociológus szerint ez azért van, mert a PDL nem merte felvállalni a saját identitását a kampányban, míg az új pártszövetség elfogadottsága sem ért be.

Băsescu egyelőre még nem szólalt meg, és a választás előtt jelezte, hogy nem akarja kinevezni a plágiumbotrányba keveredett Pontát miniszterelnöknek, de Kiss szerint ebben a helyzetben öngyilkos húzás lenne egy ilyen lépés az elnöktől. Az 1990-es választások óta nem győzött ilyen nagy fölénnyel egy párt vagy szövetség, akkor a román forradalom után Ion Iliescu Nemzeti Felszabadítási Frontja 66 százalékot szerzett.