Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Hány kéme legyen Amerikának?

2012.12.11. 22:24

Az amerikai szenátus által jóváhagyott katonai költségvetési tervezet keresztülhúzza a Pentagon azon számításait, hogy az elkövetkező fél évtized során több száz új hírszerzőt telepítsen külföldre - írta kedden a The Washington Post.

A tervezet megtiltja az amerikai védelmi minisztériumnak, hogy büdzséjét hírszerző hálózatának kiterjesztésére használja mindaddig, amíg nem fejti ki részletesebben, hogy mennyibe fog kerülni a program és hogy pontosan mire is fogja használni az új ügynököket.

A szövetségi felsőház állásfoglalása súlyosan visszavetheti a Pentagon irányítása alá tartozó Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) vezetésének azt az elképzelését, hogy az irányítása alá tartozó kémhálózatot akkorára bővítse,  ami vetekszik a Központi Hírszerző Ügynökségével (CIA).

A bíráló hangvételű szenátusi határozat értelmében a Pentagonnak a titkos humánhírszerzés bővítése előtt be kellene bizonyítania, hogy a meglévő forrásokkal jól gazdálkodik. A szövetségi felsőház döntése értelmében a DIA állományát nem növelhetik az áprilisi szint fölé és a szolgálat kiterjesztésének költségeit független szakértővel kell felbecsültetni. A Pentagonnak emellett be kell számolnia minden olyan megállapodásról amelyet saját kémhálózatának fejlesztéséről és kiképzéséről más szolgálatokkal, egyebek között a CIA-val kötött.

A katonai hírszerzés, amelynek tevékenységét az elmúlt évtized során az iraki és az afganisztáni háborúval kapcsolatos feladatok határozták meg, kezdeményezte, hogy az átalakítás nyomán 1600 - külföldön aktív "információgyűjtő" - személyt foglalkoztassanak a kötelékében. E csoport létszáma, amely jelenleg  mintegy 500-ra tehető, eddig még sohasem lépte át az ezer főt.

A DIA prioritásai közé tartoznak az afrikai militáns iszlamista csoportok, az észak-koreai és az iráni fegyverügyletek, valamint a kínai katonai modernizáció megfigyelése. A Pentagon egyúttal azt is tervezi, hogy létrehozza a Védelmi Titkos Szolgálatot (Defense Clandestine Service, DCS), amelynek feladatait az elképzelésekről elsőként beszámoló The Washington Post a CIA afganisztáni háborús hadszíntéren kívül folytatott drónháborújával állította párhuzamba.