no

Merénylet a szíriai belügyminisztériumnál

2012.12.12. 18:58

Erős robbanás történt szerda délután a szíriai belügyminisztérium damaszkuszi központjánál – jelentette az állami televízió. Az első hírek szerint a merénylet célpontja az épület főbejárata volt.

Vannak halálos áldozatok, de még nem tudni, mennyien. A minisztériumnak helyet adó Kafar Szuszeh kerület ellenőrzéséért külön csatát vívnak a kormányerők és a felkelők. Egy libanoni televíziós csatorna négy halottról és húsz sebesültről tud.

Az első, nagy robbanást két kisebb követte, s feltételezik, hogy a legerősebbet egy gépkocsiba rejtett pokolgép okozta. Az elkövetés módja az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kapcsolódó lázadó csoportokra utal.

Közben a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet azt állította, hogy a szíriai kormányerők gyújtóbombákat is bevetettek a felkelők elleni harcban, lakott területeken. Kormányellenes aktivisták szovjet gyártmányú bombákra utaló bizonyítékokat gyűjtöttek össze. Ezekből a levegőben felrobbanó eszközökből 48-48 kisebb gyújtószerkezet repül szét egy futballpálya nagyságú területen. A fegyver különösen nagy emberi szenvedést okoz – hangsúlyozta szerdán Steve Goose, a szervezet fegyverzeti részlegének igazgatója egy bejrúti sajtótájékoztatón.

Elismerték az ellenzéket

Száznál is több ország ismerte el az új szíriai ellenzéki koalíciót, így megnyílik a lehetősége, hogy nagyobb humanitárius – és esetleg katonai – segítséget nyújtsanak a Bassár el-Aszad ellen harcoló erőknek – vélekedett a francia külügyminiszter. Laurent Fabius rendkívüli előrehaladásnak nevezte a Szíria barátai nevű országcsoport szerdai marrákesi konferenciáját.

Fabius bejelentése nyilván arra vonatkozott, hogy a Szíria barátai nevű országcsoportot alkotó arab és nyugati országok hivatalosan is elismerték szerdán a Szíriai Nemzeti Koalíciót a szíriai nép egyetlen képviselőjének. Az elismerést a tanácskozáson elfogadott közös dokumentum is tartalmazza. „Bassár el-Aszad elvesztette minden legitimitását, és le kellene mondania a hatalomról, hogy megkezdődhessen az átmenet politikai folyamata" – olvasható a dokumentumban, amely figyelmezteti Damaszkuszt: a vegyi fegyverek esetleges bevetése a nemzetközi közösség komoly válaszát váltaná ki.

Laurent Fabius felszólította a részt vevő országokat, hogy a közlemény elfogadása után egyenként is ismerjék el hivatalosan a szíriai ellenzéki koalíciót.

Közben William Burns amerikai külügyminiszter-helyettes szerdán Marrákesben közölte, hogy meghívták Washingtonba látogatásra Muaz Alhatíbot, az ellenzéki szövetség fejét és a koalíció vezetőségét. Barack Obama elnök kedden jelentette be, hogy az Egyesült Államok elismerte a koalíciót.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport