Virág
0 °C
2 °C

Nem biztos, hogy Chávez felépül a beiktatásáig

2012.12.13. 06:25

Stabil a negyedik műtétje után lábadozó venezuelai elnök, Hugo Chávez egészségi állapota, de nem biztos, hogy január 10-ig felépül annyira, hogy részt tudjon venni az erre a napra kitűzött beiktatásán - közölte szerdán a tájékoztatási miniszter.

Minden venezuelai tévécsatorna adását megszakítva olvasta fel Ernesto Villegas tájékoztatási miniszter közleményét, amely szerint Hugo Chávez egészségi állapota stabil, de a nehéz hatórás műtét után a beteg hasonlóan nehéz operáció utáni folyamaton esik át.

Ernesto Villegas néhány órával korábban közölte: nem kizárt, hogy a venezuelai elnök január 10-ig nem épül fel annyira, hogy részt tudjon venni az erre a napra kitűzött beiktatásán. Reményét fejezte, hogy Chávez addig hazatér Kubából, de arra figyelmeztette a venezuelaiakat, hogy amennyiben mégsem, akkor "fel kell készülniük arra, hogy ezt megértéssel fogadják".

A miniszter szerint felelőtlen lenne takargatni a nyilvánosság elől a jelenlegi helyzet és az elkövetkező időszak kellemetlenségeit. Arra kérte a venezuelaiakat, hogy amennyiben Chávez hazatérése csúszik, úgy kell tekinteniük majd erre, "mint amikor egy beteg apa kellemetlen helyzetbe kerül negyedik műtétje után".

Kolumbiában közben olyan hírek is napvilágot láttak, hogy Chávez meghalt, de a venezuelai parlament elnöke cáfolta a pletykákat.

Az 1999 óta hatalmon lévő Hugo Chávez fölényes győzelmet aratott az október közepén rendezett elnökválasztáson.  Megválasztása után két hónappal, szombaton tájékoztatta a népét arról, hogy kiújult a rákja. A politikus szerdán több mint hatórás sikeres műtéten esett át Kubában.