61 centi hosszú puskával ölt az ámokfutó

2012.12.14. 23:56 Módosítva: 2012.12.15. 08:51

Három fegyverrel gyilkolt a connecticuti ámokfutó – közölte a rendőrség magyar idő szerint péntek éjszaka. Ami biztosnak tűnik, hogy a háromból a leglátványosabb, legjobban észrevehető egy .223 kaliberes puska volt, emellett két kisebb, 9 milliméteres pisztoly volt nála (a kisebb alatt az értendő, hogy az Egyesült Államokban inkább a 45-ösöket kedvelik).

A félautomata tüzelésre képes 223-as kaliberű karabély a fegyveres erőknél és a civil forgalomban is az egyik leggyakrabban előforduló típus, jól mutatja, hogy több, a mostanihoz hasonló mészárlásnál is ilyen, .223 hüvelykes, vagyis 5,66 milliméter átmérőjű lőszereket tüzelő automata karabélyt használtak: James Holmes Aurorában, ilyennel lőttek az oregoni bevásárlóközpontban és a washingtoni orvlövészek is ilyennel tüzeltek. A legvalószínűbb, hogy egy a mostani esetnél is egy AR-15 típusjelű fegyvert használt az elkövető, ami az amerikai hadseregben rendszeresített M-16-os polgári változata.

Az amerikai sajtóban megjelent hírek szerint a gyilkos egy Bushmaster 223-ast használt, de épp a kaliber népszerűsége miatt nehéz megmondani biztosan, hogy pontosan milyen típusú, fajtájú vagy gyártmányú karabély lehetett nála. Amit tudni lehet: a 223-as kaliberű fegyvereket az 1960-as évek óta gyártják nagy tömegben, és mára ezek váltak a legnépszerűbbé. Nemcsak vadászati célokra használják, hanem ön- és otthonvédelmi célokra is ez a legelterjedtebb kaliberméret az Egyesült Államokban. Viszont 1994-től 2004-ig tiltva volt a nagy kapacitású tárak polgári célú forgalmazása, mert a .223-at vadászfegyverként használóknak nem kell 30-as ívtár.

A hírek szerint két európai gyártmányú pisztolyt vitt magával a gyilkos, ezekről egy kicsit több információ van. Az egyik egy 9 milliméteres Glock kézifegyver volt, ez egy osztrák gyár terméke, 1982 óta gyártják, a vállalat azóta több mint két és félmillió Glock pisztolyt adott el. A Glock GmbH a pisztolyokból összesen 38 féle altípust és variánst gyárt, a megjelent hírek alapján azt lehet feltételezni, hogy a Glock19 vagy Glock19C fegyver volt a gyilkosnál. Ez egy töltetlenül nagyjából hatvan dekás kompakt pisztoly, aminek a tárába alapból 15 lőszer fér, de opcionálisan akár 33 is tölthető bele.

A másik egy SIG Sauer kézifegyver volt a hírek szerint, a gyártója a német-svájci SIG Sauer cég, amely szintén számtalan ilyen márkanevű pisztolyt készít. A leírásokban szereplő fegyver hossza alapján az valószínűsíthető, hogy a SIG Sauer P226-os félautomata pisztolyról van szó, ami szintén 9 milliméteres parabellum lövedékeket használ, és tíznél több különböző variánsa van.

Az USA-ban több mint húsz szövetségi vagy állami erőszakszervezetnél rendszeresítették a SIG Sauer P226-ost vagy annak valamelyik variánsát, többek között Connecticut állam rendőrsége is a SIG Sauerek egyik fajtáját, a 226-osnál picit rövidebb P229-est használja (a New York-i, delaware-i, sacramentói rendőröknek, és a texasi seriffeknek pedig 226-osuk van). Tudni érdemes egyébként, hogy mind a Glockot, mint a SIG-eket megbízható, strapabíró, és kifejezetten pontos típusnak tartják a hozzáértők.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport