Elza
-4 °C
4 °C

Észak-Korea folytatja az űr meghódítását

2012.12.14. 06:16

Észak-Korea a tudományos, a technológiai és a műszaki fejlődés érdekében folytatni fogja az űr meghódítását, újabb műholdak fellövését tervezi, jelentette ki Kim Dzsongun észak-koreai vezető két nappal azután, hogy országa először állított sikeresen Föld körüli pályára egy műholdat.

Dacolva a nemzetközi közösség figyelmeztetésével Észak-Korea szerdán sikeresen Föld körüli pályára állított egy műholdat. A rakétaindítás kemény bírálatokat váltott ki a nemzetközi közösségben, mivel sokan ballisztikus rakéta tesztelésének tartják a műholdfelbocsátásnak beállított kísérletet. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerint a hordozórakéta indításával Észak-Korea egyértelműen megsértette a testület vonatkozó határozatait.

Megvan az első darab

A dél-koreai haditengerészet kiemelte a tengerből az észak-koreai hordozórakéta egyik darabját. Egy dél-koreai hadihajó a felbocsátás után kevesebb mint két órával talált rá a tengerben egy henger alakú tárgyra, amely feltehetően az első fokozat üzemanyagtartályának egyik darabja lehet.

A tengerfenékre merülő, 7,6 méter hosszú, 2,4 méter átmérőjű berendezést egy mélytengeri berendezéssel, nyolc óra alatt sikerült kiemelni a tengerből. A rakétaroncsot mintegy 160 kilométerre nyugatra találták meg a dél-koreai Kunszan kikötőtől, a rakéta röppályájának mentén.

A roncsdarabot szakértők fogják megvizsgálni, és a védelmi tárca abban reménykedik, hogy hasznos információkkal fog szolgálni az észak-koreai rakétatechnológiáról.