no

Az iskolai ámokfutó anyját is holtan találták

2012.12.14. 17:09 Módosítva: 2012.12.14. 20:53
Fontosabb részletek
  • 27 ember halt meg a connecticuti Sandy Hook általános iskolai ámokfutásban
  • Az áldozatok között hat felnőtt és 20 gyerek van
  • A lövöldöző bátyját elvitték a rendőrök
  • Anyja az iskolában tanított, az ő holttestét az otthonában találták meg
  • A lövöldöző az ámokfutás közben öngyilkos lett
  • Obama négynapos nemzeti gyászt rendelt el
 

A connecticuti ámokfutó helyi idő szerint délelőtt fél 10-kor sétált be Sandy Hook általános iskola egyik tantermébe. Itt megölte a tanárt, majd lelőtte a teremben lévő összes gyereket, és még lelőtt öt felnőttet, mielőtt magával is végzett – írja a New York Times. A CNN azt írja, hogy 18 gyerek azonnal meghalt, kettő életéért pedig hiába küzdöttek a kórházban. A hat felnőtt szintén a helyszínen halt meg. Az iskola igazgatója és az iskolai pszichológus is meghalt.

A 20 éves ámokfutó három fegyverrel (egy .223-as kaliberű puskával, illetve egy Glock és egy SIG Sauer pisztollyal) lövöldözütt az épület két termében. Szemtanúk szerint az ámokfutó fekete ruhát viselt, és legalább százszor lőtt. A rendőrök ezzel szemben egyetlen lövést sem adtak le.

Az ámokfutó családtagjai is áldozatok

A CNN először azt írta, hogy a lövöldöző a New Jersey-i Ryan Lanza (a Facebook-oldala időközben elérhetetlenné vált), aki a connecticuti Newtownban született. A Gawker arról írt , hogy nem Lanza volt az ámokfutó, hiszen már kiírta a Facebookra, hogy él. Később kiderült, hogy az öccse, Adam volt az ámokfutó, csak a bátyja jogosítványával veztett. A szomszédok szerint Adam egyhe autista volt.

Íjjal ölte meg az apját

Nem a connecticuti ámokfutó az első, aki a szüleit is megölte. Christopher Krumm egy wyomingi főiskolán íjjal végzett apjával és korábban annak élettársával. Kipland Kinkel 1998-ban ámokfutása előtt tarkón lőtte a szüleit. A témáról bővebben itt olvashat>>>

Amikor a rendőrség átkutatta a lövöldöző lakását New Jersey-ben, megtalálták az apjának a holttestét – közölte a CBS televízió. Ez később kiderült, hogy nem igaz, hanem az ámokfutó anyjának, Nancy Lanzának a holttestét találták meg a lövöldöző newtowni lakásán – írta meg a CNN.

Az a hír is keringett, hogy Lanza öt testvére közül az egyiket szintén holtan találták, de ez sem volt megalapozott állítás.

Paul Vance rendőrségi szóvivő azt mondta, hogy a lövöldöző holtteste az iskola épületében van – írta meg a CNN, ami szerint a rendőrök a helyszínen megtalálták az ámokfutó New Jersey-i rendszámú autóját.


Nagyobb térképre váltás

Helyi idő szerint délelőtt 11 órakor még mindig az épületet fésülték át. A környező városokban több iskolát is bezártak. A délutáni iskolabusz-járatokat törölték. A Sandy Hook Általános Iskolához futva siettek a szülők a gyerekekért. Az iskolásokat libasorban, az előttük álló vállára tett kézzel, tanárok kísérték ki az épületből, többen sírtak. A CNN arról írt, hogy a szülőket sokkolta az incidens. A Sandy Hook állami iskolának több mint 600 tanulója van az óvodásoktól a 4. osztályosokig (5-től 10 éves korig).

Négynapos gyász

A tragédia miatt Washingtonban a nemzeti zászlót félárbocra eresztették. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője elmondta: „Bár ez a mai nem az a nap, amin a fegyvertartásról kéne vitatkozni, Obama elnök továbbra is elkötelezett amellett, hogy betiltsák a támadófegyvereket.”

Barack Obama helyi idő szerint kora délután sajtótájékoztatót tartott, miután konzultált Connecticut állam kormányzójával és az FBI igazgatójával. Az elnök láthatóan nagyon meg volt rendülve, a könnyeivel küszködött, és többször 5-10 másodpercre megállt két mondat között. Együttérzését fejezte ki az áldozatok családjai felé, és bejelentette, hogy a tragédia miatt az összes amerikai szövetségi épületen félárbocra eresztik a zászlót. Bár a fegyverviseléssel kapcsolatos törvények szigorítását közvetlenül nem említette, amikor azt mondta, közösen kell az ilyen tragédiák ellen határozott lépéseket tennünk, valószínűleg erre célzott. Négynapos nemzeti gyászt rendelt el.

32 áldozat volt egy egyetemen

Az USA történelmének legvéresebb iskolai mészárlása 2007 tavaszán történt, amikor az Egyesült Államokban letelepedett, koreai származású, 23 éves Cso Szjunghuj 32 embert ölt meg, és még több mint kétszáz lőszere volt. Pár nap múlva a fresnói állami egyetemen ölt és sebesített meg három embert egy fiatal. Az iskolai mészárlásokról szóló cikkünket itt olvashatja>>>

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport