Politkovszkaja-ügy: volt alezredest ítéltek el

2012.12.14. 15:09

Tizenegy évi elzárásra ítélt egy moszkvai bíróság pénteken egy volt orosz rendőrtisztet az ismert ellenzéki újságírónő, Anna Politkovszkaja meggyilkolásában való bűnrészességéért. Dmitrij Pavljucsenkov volt rendőr alezredesnek szigorított büntetőtáborban kell letöltenie a büntetését. Ezenkívül hárommillió rubel (mintegy 75 ezer euró) kártérítést is kell fizetnie.

Politkovszkaja hozzátartozói, akik a perben magánvádlókként szerepeltek, fellebbeznek az ítélet ellen, ők csak a legsúlyosabb büntetést, 20 év börtönt tudnának elfogadni. Az államügyészség 12 évet kért a vádlottra. A többi gyanúsított vizsgálati fogságban ül.

Pavljucsenkov adta át a pisztolyt

A gyilkosság megrendelőjét nem sikerült felderíteni, de Pavljucsenkov szerezte be és adta át a hangtompítós pisztolyt, amivel a bérgyilkos 2006. október 7-én végzett az újságírónővel annak a háznak a liftjében, amiben Politkovszkaja lakott. A gyilkos lövést a nyomozó hatóságok szerint Gajtukajev unokaöccse, Rusztam Mahmudov adta le.

Az áldozat, a Novaja Gazeta munkatársa, a csecsenföldi eseményekről, az ottani jogsértésekről szóló írásaival, valamint az akkor is elnöki tisztségben lévő Vlagyimir Putyin éles bírálatával vált ismertté. Az orosz igazságszolgáltatás – Politkovszkaja családjának tiltakozása ellenére –Pavljucsenkovval vádalkut kötött, amiért cserébe a rendőrtiszt a büntetés jelentős enyhítésére számíthatott. Az elítéltnek végül 9 évet és 8 hónapot kell büntetőtáborban töltenie, és már 6 év után kérheti feltételes szabadlábon bocsátását.

A csecsen keresztapa rendelése

A nyomozás szerint Politkovszkaja meggyilkolását egy Ukrajnában elkövetett emberölés miatt 2008 óta 15 éves börtönbüntetését töltő ismert csecsen keresztapa, Lom-Ali Gajtukajev szervezte meg. Ő vonta be a gyilkosság előkészítésébe és végrehajtásába Pavljucsenkovot, és a közreműködéséért 150 ezer dollárt fizetett ki neki. Pavljucsenkovnak kellett felderítenie Politkovszkaja hollétét, napirendjét, napi mozgását. Hivatali helyzetét felhasználva a volt rendőrtiszt két alárendeltjét is bevonta a titkos megfigyelésbe, és az így szerzett értesüléseket továbbította Gajtukajevnek.

Politkovszkaja ügye nem az egyetlen felderítetlen gyilkosság, amit orosz újságírónő ellen elkövettek. Ez történt a 2009-ben meggyilkolt Natalja Esztyemirova esetében is, akinek ügyében a Kreml fogadkozásai ellenére nem került sor letartóztatásra.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport