Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Ponta: Csak a keresztnevünk közös Orbánnal

2012.12.14. 14:16 Módosítva: 2012.12.14. 14:17

Tévedés közötte és Orbán Viktor között párhuzamot vonni, a „keresztnéven kívül semmi közös nincsen bennünk", mondta Victor Ponta román miniszterelnök a Die Weltnek adott interjújában arra a felvetésre, hogy a Romániával szemben megfogalmazott kritikát a Magyarországgal kapcsolatos bírálatokkal együtt kell kezelni.

Megjegyezte, hogy tőle „mi sem áll távolabb, mint a nemzeti bank státusának megtámadása és a média szabadságának korlátozása", és míg ő a politikai közép baloldalán áll, a magyar miniszterelnök a jobboldalhoz tartozik, „ha nem a szélsőjobbhoz".

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az alkotmány módosításával ő is „örökre be akarja-e betonozni a hatalmát, mint Orbán", a román politikus kifejtette: a politika és a civil társadalom egyaránt úgy véli, hogy a 22 éve elfogadott alkotmány módosításra szorul. Mindenekelőtt azt akarja elérni, hogy bevezessék a közvetlen államfőválasztás intézményét. Hangsúlyozta, hogy az alkotmányt csak népszavazással lehet módosítani, az esetleges változtatások pedig csak a következő parlamenti ciklusban lépnének érvénybe.

Ponta azt is elmondta, hogy már karácsony előtt megalakulhat az új román kormány, egy esetleges alkotmánymódosítás pedig csak a következő választási ciklusban lépne érvénybe. A vasárnapi választásokon kétharmados parlamenti többséget szerző Szociálliberális Szövetség (USL) társelnöke, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke arra a kérdésre válaszolva, hogy Traian Băsescu államfő vajon megbosszulja-e a leváltására tett kísérletet, azt mondta, nem számít erre és abból indul ki, hogy az elnök tiszteletben tartja a választási eredményt. Senki sem engedhet meg magának egy újabb kormányválságot, tette hozzá.

A belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez való csatlakozás folyamatának elhúzódásával kapcsolatban elmondta: az államfővel együtt azért küzd, hogy Románia 2013 első félévében csatlakozhasson az övezethez. Derűlátó az ügyben és arra számít, hogy az uniós belügyminiszterek a márciusi értekezletükön zöld jelzést adnak Romániának.