Ferenc, Olívia
-3 °C
2 °C

Washington újabb szankciókat vezetett be Irán ellen

2012.12.14. 00:50

Washington újabb korlátozásokat vezetett be Irán ellen nukleáris programja miatt: a szankciók hét vállalatot és öt személyt érintenek, köztük az iráni atomenergia-ügynökség vezetőjét.

Az amerikai pénzügyminisztérium csütörtöki tájékoztatója szerint akikre a szankciók vonatkoznak, nem léphetnek üzleti kapcsolatba amerikai cégekkel és polgárokkal, és zár alá kerülnek az egyesült államokbeli kinnlevőségeik is.  A korlátozások vonatkoznak Ferejdún Abbászi Davanira, a perzsa állam atomenergia-ügynökségének vezetőjére is.  A büntetőlistára került jogi- és magánszemélyek olyan technológiával és szolgáltatásokkal látták el Iránt, amelyek elősegítették az iráni urándúsítást és egy nehézvizes atomreaktor felépítését.

Azoktól a külföldi bankoktól, amelyek pénzügyi tranzakciókat bonyolítanak le a tilalmi listára került iráni cégekkel és személyekkel, ugyancsak megtagadják az amerikai pénzintézetekhez való hozzáférést.  Az Egyesült Államok és nyugati szövetségeseik azt feltételezik, hogy Teherán nukleáris fegyverprogramot folytat. Az újabb washingtoni szankciókat az iráni atomiparban résztvevő vállalatok beszerzéseinek ellehetetlenítését célozzák.