Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Súlyosabb erőszakcselekmények nélkül zajlott az egyiptomi népszavazás

2012.12.15. 22:47
Az új alkotmánytervezetről szavaztak Egyiptomban szombaton. A szavazóhelyiségek a tervezettnél két órával később zártak. A nap folyamán több jelentés is érkezett szabálytalanságokról.

Az iszlamista többségű alkotmányozó testület által sebtében kidolgozott, november 30-án elfogadott szövegről tartott voksolást több héten át tartó összecsapások előzték meg az iszlamisták és az iszlám igazságszolgáltatás szigorúbb alkalmazásától tartó ellenzékiek között.

Alexandriában mintegy 1500 nő torlaszolta el az utat tiltakozásul, amiért egy bíró nem engedte szavazni őket, mert nem viseltek fátylat. Ellenzéki megfigyelők és emberjogi szervezetek szerint a szombati voksoláson gyakoriak voltak a szabálytalanságok, de szisztematikus csalást nem tapasztaltak. Az ellenzékiek ugyanakkor kétségbe vonják az alkotmány legitimitását azért is, mert a voksolás tisztaságát hagyományosan megfigyelő bírák többsége bojkottálta a felügyeletet.

Szombaton mintegy 120 ezer katonát és 130 ezer rendőrt vezényeltek a szavazóhelyiségek védelmére. Az iszlamista államfő, Mohamed Murszi hívei és az ellenzék közötti összecsapásokban az elmúlt héten legalább tíz ember meghalt és mintegy ezren megsebesültek. Egyiptomnak 51 millió szavazásra jogosult állampolgára van. Szombaton a lakosság mintegy felét szólították az urnákhoz tíz kormányzóságban, a többi tizenhétben pedig a jövő szombaton szavaznak.

A választási bizottság egyik tagja szerint a hivatalos végeredményt csak akkor teszik közzé, ha a többi kormányzóságban is megtörtént a szavazás. Más értesülések szerint az első részeredmények legkorábban a jövő hét közepén várhatók. Ha a népszavazáson egyszerű többséggel jóváhagyják az alkotmánytervezetet, tovább nő az iszlamisták befolyása. Ha viszont elutasítják az alkotmányt, három hónapon belül ki kell írni a választást az új alkotmányozó testület megválasztására. Ezalatt Murszi gyakorolná a törvényhozó hatalmat.