Tekla
7 °C
19 °C

Asperger-szindrómás volt az iskolai ámokfutó

2012.12.16. 14:29
article-2248197-168579C1000005DC-946 634x452 (1)
Fotó: ABC News

A newtowni tömeggyilkos, Adam Lanza középiskolás évei alatt nehezen teremtett kapcsolatot diáktársaival és tanáraival, de ez csak a probléma egyik része – mondta el Richard Novia, aki 2008 előtt a körzeti iskolák biztonsági vezetője és műszaki tanácsadója volt.

A pénteki, összesen 27  halálos áldozatot követelő iskolai lövöldözés elkövetője nem úgy érzett fizikai vagy lelki fájdalmat, mint az osztálytársai – mondta el az AP hírügynökségnek Novia, aki szerint Lanza  bizonyos szempontból nyilvánvalóan beteg volt.

„Ha ez a fiú felgyújtotta volna magát, nem tudtuk volna meg, mit érez" – mondta Novia az amerikai hírügynökségnek. A tanácsadó emlékeztetett arra, hogy több ízben találkozott az iskola vezetőivel és a fiú anyjával, Nancy Lanzával, hogy szavatolni tudja Adam Lanza biztonságát, a fiú azonban olyan válságokat is átélt, amelyeken csak az anyja segíthetett. Gyakran előfordult, hogy behívatták az anyját az iskolába, mert a fia néha teljesen kivonta magát a feladatok alól, csak ült az osztályteremben, vagy olvasott.

Egy nevének elhallgatását kérő nyomozó szerint Lanza Asperger-szindrómában szenvedett, ami az autizmus enyhébb formája. A betegség egyik jellemzője a szociális válaszkészség hiánya, de a  beteg ugyanakkor magas fokú intelligenciával rendelkezhet.

Elizabeth Laugeson pszichológus, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem munkatársa szerint ha Lanza Asperger-szindrómában szenvedett, érzéketlensége ezzel a betegséggel állhat összefüggésben. Az ebben a kórban szenvedők vagy túlságosan érzékenyek az érintésre, a zajra vagy a fájdalomra, időnként pedig az általánosnál érzéketlenebbek.

„Családunk osztozik azoknak a fájdalmában, akiket e súlyos tragédia érint. Nincs szó arra, hogy kifejezzem, mennyire lesújtottak bennünket a történtek"– áll az elkövető apja, Peter Lanza közleményben. A feleségétől, az Adam Lanza által ugyancsak meggyilkolt Nancy Lanzától korábban elvált apa nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy maradéktalanul együttműködik a nyomozó hatósággal.

Együttérzését tolmácsolta az áldozatok hozzátartozóinak vasárnap XVI. Benedek pápa is. A katolikus egyházfő vasárnapi úrangyala imájában kijelentette, hogy mély fájdalmat érez az értelmetlen erőszak miatt.

A 20 éves férfi péntek reggel előbb megölte anyját, majd betört az általános iskolába és 26 embert  lőtt agyon, mielőtt magával is végzett.