Miklós
5 °C
12 °C

Áder ajándékokkal érkezett Afganisztánba

2012.12.17. 13:30

Az Afganisztánban szolgáló magyar katonák felkészültsége nagy elismerést vívott ki Magyarországnak, jelentette ki Áder János köztársasági elnök az ázsiai országban. Áder az első magyar államfő, aki ellátogatott az Afganisztánban harcoló magyar katonákhoz.

„Az önök katonai felkészültsége és bátorsága nagy elismerést vívott ki hazánknak. Helytállásuknak köszönhetően a magyar katona név rangot, elismerést jelent szövetségeseink körében" – mondta a köztársasági elnök Kabulban, a magyar katonák vasárnap tartott állománygyűlésén.

Áder János kiemelte, a magyar katonák az életüket is kockáztatják afganisztáni küldetésük teljesítése során. „Ezért fontos, hogy érezzék, minden itt töltött percükben a haza is sorsközösséget vállal önökkel" – mondta, és felidézte azoknak a magyar katonáknak az emlékét, akik szolgálatteljesítés közben vesztették életüket az ázsiai országban.

Az államfő a karácsonyról is beszélt, amelyet az otthon, a lélek és a szeretet ünnepének nevezett. Több katonának is személyesen adta át azt az ajándékot, amelyet családjuk küldött nekik Magyarországról.

Most több mint 500 magyar fegyveres szolgál Afganisztánban. Közülük mintegy 230-an a kabuli nemzetközi repülőtér biztonságáért felelnek.

A több mint 500 magyar katonából 170 tavasszal végleg hazatérhet, 2014 után pedig, amikor a nemzetközi erők az ország egészének irányítását átadják a helyi erőknek, már csak jóval kevesebb magyar katona marad Afganisztánban. Áder János hétfőn Kabulban tárgyal Hamid Karzai afgán elnökkel és Joachim Gauck német államfővel.