Angelika
-4 °C
3 °C

Meghosszabbították a hágai törvényszék mandátumát

2012.12.18. 06:58

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa meghosszabbította hétfőn a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló Nemzetközi Törvényszék (NT) mandátumát, de Oroszország tartózkodott a szavazástól, mert indoklása szerint a határozat nem orvosolta a törvényszék hiányosságait.

1993-as felállítása óta a törvényszék 161 gyanúsítottat helyezett vád alá, és közülük 15-öt felmentett. Jelenleg 31 vádlott ellen folyik per.

Szerbia és szövetségese, Oroszország élesen bírálja a törvényszéket azon utóbbi felmentő ítéletei miatt, amelyeket két horvát tábornok, illetve egy koszovói albán volt gerillaparancsnok ügyében hozott.

"A törvényszék súlyos rendszerhibákkal működik, amelyekkel ez a testület nem foglalkozott. A törvényszék vezetőjének úgynevezett hatékonyságnövelő intézkedései éppen a kívánt céllal ellenkező hatást váltanak ki. Aláásta a bizalmunkat ebben a testületben az, hogy a vezetőség rendszeresen megszegte az ígéretét, amely szerint munkája során betartja a határidőket" - mondta Szergej Karjov, Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese a 15 tagországból álló BT-ben. Rajta kívül minden ország képviselője igennel szavazott. Karjov szerint a BT-tagok nem fogadták el Oroszország hatékonyságnövelő javaslatait.