Emma
-2 °C
6 °C

Hillary Clinton rossz jegyet kapott

2012.12.19. 07:28

Elégtelenek voltak a biztonsági intézkedések a bengázi amerikai konzulátuson ahhoz, hogy el tudják hárítani a fegyveres támadást, amely szeptember 11-én érte a külképviseletet – állapította meg egy hivatalos jelentés, amelyet kedden mutattak be Washingtonban.

A minisztériumon belül működő úgynevezett felelősségvizsgáló bizottság (ARB) meglehetősen kritikus elemzése szerint súlyos hiányosságok voltak a minisztérium két irodájában (a közel-keleti, valamint a diplomáciai biztonsági ügyekkel foglalkozóknál) gyenge volt az együttműködés több washingtoni tisztségviselő között, és zavar volt azzal kapcsolatban, hogy kinek kell kezébe vennie az irányítást, meghozni a politikai és a biztonsági döntéseket. A jelentés szerint a világ számos amerikai nagykövetségén hiányosak a biztonsági intézkedések, de nincs arra utaló jel, hogy a bengázi konzulátus bármely alkalmazottja megszegte volna bármely kötelezettségét.

A támadásban meghalt Christopher Stevens amerikai nagykövet és három másik amerikai diplomata. Az incidens hisztérikus reakciókat váltott ki amerikai politikusokból, a republikánus pártiak a Barack Obama elleni támadásokra használták fel az ügyet az elnökválasztási kampányban.

A kritikus értékelés valószínűleg megtépázza a hivataláról éppen leköszönő Hillary Clinton külügyminiszter hírnevét. Clinton a jelentéshez csatolt levelében közölte, hogy meg fogja szívlelni annak minden ajánlását. A jelentésben 29 ajánlás szerepel.

Jon Alterman, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja közel-keleti programjának vezetője azt mondta: a jelentés nagyon elmarasztalja Clintont, ajánlásai pedig valószínűleg komolyan megnehezítik majd a diplomaták életét.

„Clinton miniszter rossz jegyet kapott. Noha nem nevesítették, a jelentés kiemeli a vezetés és a szervezés hiányát a biztonsági ügyekben, amelyek hozzá tartoznak” – mondta Alterman.