Emma
-2 °C
6 °C

USA: Izrael szembemegy a béke ügyével

2012.12.19. 08:00

Az Egyesült Államok megkérdőjelezte kedden, hogy Izrael békét akarna kötni a palesztinokkal, miután legfontosabb közel-keleti szövetségese újabb, kelet-jeruzsálemi lakások építési tervét hagyta jóvá.

Victoria Nuland, a külügyminisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján azt mondta: „Tekintettel a jelentősebb mértékű telepbővítésre, a közelmúltbeli közleményekre és helyszíni fejleményekre, nagyon csalódottak vagyunk amiatt, hogy Izrael kitart provokatív viselkedése mellett. Ezek az újabb és újabb bejelentések az új építkezésekről szembemennek a béke ügyével. Izrael vezetői szüntelenül azt mondják, hogy támogatják a kétállami megoldást, mégis, akcióik egyre nagyobb veszélybe sodorják ezt a célt” – közölte Nuland.

Izrael hétfőn hagyta jóvá 1500 újabb lakás építésének tervét Kelet-Jeruzsálemben, amelyet a palesztinok hosszabb távon saját államuk fővárosává szeretnének tenni. Nem sokkal korábban – válaszul a palesztin államiság elismerésében lépést jelentő, november végi ENSZ-szavazásra – az izraeli kormány háromezer új lakás építését jelentette be, amivel éles nemzetközi bírálatokat váltott ki. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának négy európai tagállama nyilatkozatot készít elő, amelyben elítélnék a Kelet-Jeruzsálemben, valamint a Jordán folyó nyugati partján tervezett újabb izraeli telepbővítéseket.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden ismét visszautasította a telepbővítés miatti nemzetközi bírálatokat, és leszögezte, hogy az építkezést nem állítják le. „Jeruzsálem Izrael állam örök fővárosa, és folytatjuk ott az építkezést” – jelentette ki. Hozzátette, hogy az izraeliek nagy többsége az egységes Jeruzsálemben hisz.

A telepbővítések ügye a béketárgyalások felújításának egyik fő akadálya. Nuland amerikai külügyi szóvivő felszólította az izraelieket és a palesztinokat, hogy tartózkodjanak az egyoldalú és káros lépésektől, valamint törekedjenek a lehetőségek megteremtésére a közvetlen tárgyalások felújításához.