Postán kapott lőszert öt északír politikus

2012.12.20. 06:12

Lőszert tartalmazó borítékot kapott szerdán öt észak-írországi politikus a protestánsok és a katolikusok között kiújult erőszakhullámban, amit egy zászlóvita váltott ki. A lőszert tartalmazó leveleket a belfasti parlament biztonsági szolgálata szűrte ki még kézbesítés előtt.

Néhány órával később otthona előtt egy szolgálaton kívül rendőrt kis híján lelőtt egy férfi a főleg protestánsok lakta Bangor városban. Egyelőre senki nem jelentkezett elkövetőként egyik esetben sem.

A rendőrség és a protestáns szélsőségesek között a múlt héten történt utcai összecsapásokban 40 rendőr sebesült meg. A szélsőségesek megfenyegettek több rendőrt és politikust. A brit biztonsági erők tagjait általában nem a protestánsok, hanem az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) ír katolikus terrorszervezet szakadár csoportjai szokták fegyveresen megtámadni. A múlt hónapban az IRA megölt egy munkába tartó börtönőrt.

A felekezetek (vagyis inkább a nemzeti közösségek: írek és britek) közötti újabb zavargásokat egy zászlóvita váltotta ki: a belfasti városi hatóságok úgy döntöttek, hogy a brit zászlót a jövőben nem minden nap, hanem csak különleges alkalmakkor, évente tizenhétszer tűzik ki a városházára, ami felett gyakorlatilag az épület felavatása, 1906 óta lebeg a zászló.  • Hírek
  • Hírek