Stefánia
0 °C
3 °C

Az EU és Oroszország ellenzi az újabb izraeli telepépítést

2012.12.22. 10:56 Módosítva: 2012.12.22. 10:59

Az Európai Unió és Oroszország határozottan ellenzi, és a nemzetközi jogot sértőnek tartja az újabb izraeli telepbővítési terveket - közölte közös közleményében Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az orosz külügyminisztérium honlapján szombaton közzétett dokumentum szerint Moszkva és Brüsszel aggasztónak tartja és határozott elutasítja a zsidó telepek bővítését Ciszjordániában. Úgy vélik, a tervek megvalósítása esetén veszélybe kerül az egységes területű és életképes palesztin állam létrejötte. Oroszország és az EU szerint az izraeli telepesi tevékenység a nemzetközi jog szempontjából törvénytelen és a béke útjában áll.

Lavrov és Ashton arra szólította fel a palesztin vezetőket, hogy építő szellemben hasznosítsák a palesztin területek új ENSZ-béli státusát, és ne tegyenek olyan lépéseket, amelyek tovább mélyítenék az izraeli-palesztin ellentéteket, és nehezítenék a válság tárgyalásos rendezését.

Izrael kedden bejelentette be, hogy Jeruzsálem északi peremén 1500 lakás építését tervezi, majd szerdán először arról a szándékáról adott hírt, hogy a várostól délkeletre 2600 lakást húz fel, később pedig közölte, hogy még 3400-at épít Jeruzsálemben és Ciszjordániában.

Az Egyesült Államok kivételével az ENSZ Biztonsági Tanácsának mindegyik tagja elítélte szerdán az újabb izraeli telepbővítéseket. A zárt ajtók mögött folytatott BT-konzultációk során azonban Washington is „provokatívnak” minősítette Izrael magatartását.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön közleményben szögezte le, hogy az unió élesen ellenzi a további izraeli telepépítési terveket, ugyanis a telepek tervbe vett további bővítésével meghiúsulna az, hogy Jeruzsálem mind Izraelnek, mind a palesztin államnak a fővárosa lehessen.

Az elmúlt napok több nagy lakásépítési projektről szóló bejelentései után a palesztin elnökség csütörtökön arra figyelmeztette Izraelt, hogy számot kell majd adnia telepesítési politikájáról. Mint Mahmúd Abbász elnök szóvivője, Nabíl Abu Rudeina ismét utalt rá, ENSZ-beli státusuk magasabb szintre emelése lehetőséget teremtett a palesztinoknak arra, hogy nemzetközi igazságügyi fórumokhoz forduljanak.