Stefánia
0 °C
3 °C

Pápai kegyelemmel zárult a Vatileaks ügy

2012.12.22. 15:21

Ahogyan az várható volt, XVI. Benedek kegyelmet adott Paolo Gabrielének, a lopásért 18 hónap börtönre ítélt pápai komornyiknak – közölte szombaton a szentszéki államtitkárság.

XVI. Benedek szombaton felkereste Paolo Gabrielét a vatikáni fogdában, és személyesen közölte vele, hogy elfogadta kegyelmi kérvényét. Az egyházfő kegyelemben részesíti a bizalmas vatikáni dokumentumok ellopásáért elítélt Claudio Sciarpellettit, a szentszéki államtitkárság volt informatikusát is. Gabriele már elhagyta vatikáni celláját, és hazatért családjához.

A pápai kegyelem „jó hírrel zárta a Vatileaks szomorú ügyét” – fogalmazott Federico Lombardi atya, szentszéki szóvivő. Hozzátette, hogy Gabriele nem dolgozhat és nem élhet többet a Vatikánban.

„Mivel azonban megbánta bűneit, a Vatikán lehetőséget kíván adni neki, hogy nyugalomban tudja folytatni családi életét” – mondta Lombardi. Az olasz sajtó szerint ez azt jelenti, hogy Gabriele egy Vatikánon kívüli római egyházi intézményben fog új munkát kapni.

A Vatileaks, a pápai lakosztályból ellopott bizalmas vatikáni dokumentumok botránya, az év elején robbant ki, amikor az iratokat ismertették az olasz újságok.

Gabrielét május 24-én tartóztatták le. Vatikáni lakásán több láda eredeti és fénymásolt dokumentumot találtak. Ezen kívül a pápát 2006 óta szolgáló komornyik a XVI. Benedekhez érkező értékes ajándékokat is ellopta egy olyan 100 ezer eurós csekkel együtt, amely a pápa nevére szólt. Gabriele azzal védekezett, hogy a sajtónak kiadott dokumentumokkal a pápát akarta segíteni az őt támadó vatikáni körökkel szemben.

Lopás minősített esete miatt Gabrielét október 6-án másfél év börtönre ítélték. Büntetése letöltését október 25-én kezdte meg. A kegyelem lehetőségéről az ítélet után elsőként a szentszéki szóvivő beszélt, hangoztatva, hogy a pápai bocsánathoz Gabrielének őszintén meg kell bánnia tetteit. A kegyelmi kérvényt Gabriele októberben nyújtotta be.

Lombardi szerint kegyelmet kap a volt komornyik bűntársának tartott Sciarpelletti is, akit két hónap felfüggesztett börtönre ítéltek. Az informatikus továbbra is a Vatikánban dolgozik, csak a szentszéki államtitkárságról a statisztikai hivatalba helyezték át.