Angelika
-4 °C
3 °C

Chávez állítólag egyre jobban van

2012.12.23. 08:10

Hugo Chávez venezuelai elnök egészségi állapota fokozatosan stabilizálódik a rákbetegsége miatti kubai műtét óta, mondta Nicolas Maduro alelnök szombaton egy kormánypárti tömegrendezvényen. Az alelnököt Cilia Flores, a kormánypárt egyik tagja tájékoztatta az elnök állapotáról, miután meglátogatta őt a havannai kórházban.

Az 58 éves Chávez december 11-én sikeres műtéten esett át, a negyediken, amióta 2011 júniusában daganatos betegséget fedeztek fel a medencéje tájékán. Rögtön ezután felső légúti fertőzést kapott, ami nyilvánvalóan lassítja felépülését. Kétségessé vált, hogy haza tud-e utazni január 10-i beiktatásáig, harmadik elnöki mandátuma kezdetéig. Az 1999 óta hatalmon lévő politikus fölényes győzelmet aratott az október közepén rendezett elnökválasztáson.

Az ellenzék vezetői azt állítják, hogy ha a megválasztott elnök nem képes hivatalba lépni a megszabott időben, akkor új választást kell kiírni. Az ügyben a legfelsőbb bíróság fog dönteni, amelyben a Chávez által kinevezett bírák vannak többségben. Maduro alelnök szombati bejelentése előtt nem sokkal Diosdalo Cabello parlamenti elnök közölte: ha az államfő nem tudna visszatérni 10-éig, akkor sem írnak ki új elnökválasztást. "Nem lesz (új elnökválasztás), mert az elnökünket Hugo Cháveznek hívják, újraválasztották, és minden venezuelai a szívébe zárta őt" - jelentette ki Cabello.