Benedek
-5 °C
5 °C

Terroristának tekintették az Occupyt

2012.12.24. 13:07
Az FBI belföldi terroristának minősítette a tavalyi területfoglaló tiltakozásokat szervező Occupy mozgalmat, melynek szervezőit így akár le is hallgathatta. Az iroda most azzal védekezik, hogy csak azért senkit sem figyeltek meg, mert élt a szólásszabadság alkotmányos jogával.

Egy évvel az Occupy mozgalom nagy tiltakozásai után egyre több, eddig titkosított iratot kell nyilvánosságra hoznia az FBI-nak, melyek közzétételét civil szervezetek érték el az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva. A legutóbb nyilvánosságra hozott, 112 oldalas, de vastagon szerkesztett, azaz javarészt fekete jelölőfilccel kisatírozott dokumentum alapján egyértelművé vált, hogy az FBI "bűnüs tevékenységként", mi több, "belföldi terrorizmusként" értékelte azt, ami a legdurvább esetben is csak hangos elégedetlenkedők tiltakozásának tűnt.

Az Occupy mozgalom, melynek tagjai magukat a 99 százaléknak hívták, köztereket szállt meg, hogy így tiltakozzon a javak szerintük igazságtalan elosztása ellen. A tiltakozók olykor-olykor összecsaptak a feloszlatásukra küldött rendőrökkel, de ha elő is fordult, nem volt jellemző, hogy maguk provokálták volna a hatóságok fellépését.

Ennek ellenére egy korábban nyilvánosságra került dokumentum alapján az már kiderült, hogy a mozgalom vezetőit az FBI szoros megfigyelés alatt tartotta. A most nyilvánosságra hozott iratok alapján pedig már azt is tudni lehet, hogy ennek indokaként a terrorizmust hozták fel a szövetségi nyomozók.

"Miért számítana a politikai tiltakozás nemzetbiztonsági kockázatnak" - fogalmazta meg a nyilvánosságra került dokumentumok ismeretébhen a kérdést az Amerikai Szabadságjogi Unió (ACLU) egyik vezető jogásza, Linda Lye. Az FBI tagadta, hogy tiltakozókat figyeltek volna meg, vagy "szükségtelen mértékben beavatkoztak a magánéletükbe", csak mert éltek szólásszabadságukkal. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a belföldi terroristának minősített személyekkel szemben ne léptek volna fel, írja az Atlantic Wire.

Így még azt se lehet tudni, hogy valójában milyen eszközöket vetettek be az Occupy tagjai ellen. Az elmúlt egy évben már az FBI ezzel kapcsolatos iratainak kétharmadát nyilvánosságra kellett hozni, de a jogvédők szerint ami ezekből kiderült, az még csak a jéghegy csúcsa.