Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

A szíriai vérengzés ellen szólt a pápa

2012.12.25. 15:20 Módosítva: 2012.12.25. 15:47
Szíriában és a Közel-Keleten is békét sürgetett XVI. Benedek a Szent Péter téren mondott keddi karácsonyi beszédében. A pápa 65 nyelven adta hírül Jézus megszületését, közöttük magyarul is.

A pápa békét sürgetett a "mélyen sebzett és megosztott Szíriában, ahol a harc nem kíméli a fegyvertelen ártatlanokat sem". XVI. Benedek a menekültek és az otthontalanná vált szíriaiak segítésének megkönnyítését szorgalmazta, a vérontás végét, a konfliktus politikai megoldását.

A béke volt a központi témája a pápa karácsonyi beszédének. XVI. Benedek a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról békét sürgetett a Szentföldön is: bátorságra buzdította az izraelieket és a palesztinokat, hogy véget vessenek a "túl sok év óta tartó harcnak és megosztottságnak", és a tárgyalás útjára lépjenek.

Az egyházfő megemlítette a "mély átalakuláson keresztülmenő, új jövőt kereső" Észak-Afrikát. Kiemelte Egyiptomot, azt kérve az ország polgáraitól, hogy "az igazságot, a szabadságot és az emberi méltóságot tiszteletben tartó társadalmat építsenek".

A pápa a Kínai Népköztársaság "jelentős feladatra" kinevezett új vezetőihez is szólt, feladataik között említve a vallásokkal való együttműködést és ezek tiszteletben tartását.

A pápa a béke visszatértét szorgalmazta az afrikai Maliban és Nigériában, ahol "terrorista merényletek továbbra is áldozatokat követelnek". Vigaszt kért a Kongói Demokratikus Köztársaság menekültjeinek és békét Kenyában, ahol "merényletek sújtják a civil lakosságot és a vallási helyszíneket is".

XVI. Benedek a családjuktól és szülőföldjüktől megválni kényszerülő dél-amerikaiakról is szólt. A latin-amerikai politikai vezetőket elkötelezettségre szólította fel a fejlődésért és a bűnözés ellen.

Megszületett Jézus is

Olaszul mondott beszéde után a pápa 65 nyelven adta hírül Jézus megszületését. Először olaszul, franciául, angolul, németül, spanyolul, majd a kontinensek különböző nyelvein, többek között arabul, héberül, kínaiul, arameus, szuahéli, hindi, maori nyelven is és eszperantóul, legutoljára pedig latinul. Áldott karácsonyt - mondta a pápa magyarul is, a 12. helyen, a román után és a lengyel előtt.

A pápa végül latinul Urbi et orbi áldását adta Róma városára és a világra. 
XVI. Benedek szavait az olaszokkal és külföldiekkel megtelt Szent Péter téren levő tömeg hallgatta, valamint milliók a világ televízió- és rádiócsatornáin keresztül.
December 25-i Twitter-üzenetében XVI. Benedek arról emlékezett meg, hogy gyerekként mekkora öröm volt számára karácsony ünnepe.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek