Iráni nő gyilkolt amerikai tanácsadót

2012.12.25. 15:11

Az afgán belügyminisztérium egyik szóvivője bejelentette, hogy a Kabulban dolgozó amerikai tanácsadót hétfőn meggyilkoló rendőrnő iráni származású, férjével 10 évvel ezelőtt érkezett Afganisztánba, és hamis a személyi igazolványa.

A nő furcsán viselkedik, de a nyomozás eddig nem derített fényt arra, hogy valamilyen militáns szervezet tagja lenne. A hétfői volt az első olyan gyilkossági eset, hogy az afgán rendőrség női tagja támadt rá külföldi szövetségesek egyik képviselőjére. Idén 60 külföldi katona és civil tanácsadó halt meg ilyen merényletekben, zömmel amerikaiak, míg 2011-ben csak 35 ilyen gyilkosság történt.

A 49 éves Joseph Griffin az Egyesült Államok hadseregének veteránja volt, aki korábban ügynökségeknek dolgozott, Afganisztánban pedig a helyi rendőrséget láttal el szakmai tanácsokkal - jelentette be a DynCorp nevű amerikai biztonsági cég a weboldalán.

A mostani támadás felhívja a figyelmet azokra a biztonsági kihívásokra, amelyeket az ISAF 2014 végére tervezett kivonása jelent: a túlsúlyban lévő nyugati erőkkel vívott több mint tízéves háború után a lázadók még mindig képesek lecsapni a főváros szívében.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport