Virág
0 °C
2 °C

Megszavazták az új egyiptomi alkotmányt

2012.12.25. 21:41
Az egyiptomi szavazók 63,8 százaléknyi igen vokssal jóváhagyták az ország új alkotmányát - jelentette be kedden az országos választási bizottság. A hivatalos adatok szerint a jogosultak 32,9 százaléka vett részt a népszavazáson.

A bejelentéssel az iszlamisták által kidolgozott alaptörvény Egyiptom első alkotmánya lesz a múlt év elején kezdődött felkelés óta, amely közel harmincévi tekintélyuralmi kormányzás után elűzte hivatalából Hoszni Mubarak elnököt.

A baloldali és liberális ellenzék erőteljes kampányt folytatott az új alkotmány tervezete ellen, mert szerintü az iszlám jog uralmát teremti meg Egyiptomban, korlátozza a szabadságjogokat, a személyes szabadságot, a nők és a kisebbségek jogait. Az ellenzék vitatja a referendum eredményét is.

A kétfordulós szavazás idején több civil szervezet szabálytalanságokat és csalásokat panaszolt fel. Számir Abu el-Maati bíró, az országos választási bizottság elnöke tagadta azokat az állításokat, hogy a szavazásnál hiányzott a megfelelő ellenőrzés, közölte ugyanakkor, hogy a bizottsághoz érkeztek panaszok, és azokat mind kivizsgálták.

A hivatalos eredmények igen közel állnak az új alkotmányt támogató fő szervezet, a Muzulmán Testvériség korábban közölt nem hivatalos eredményeihez. Az alkotmány jóváhagyása után most két hónapon belül lebonyolíthatják az új parlamenti választásokat, és hivatalba léphet az új kormány.

Kairóban demontrációk sora kísérte a választás előtti időszakot, az erdemény után azonban nyugalom van a városban. A következő napokra nem is várhatóak nagyobb tüntetések az al-Dzsazíra szerint.