Húsz embert ölt meg a szír hadsereg ágyúzása

2012.12.26. 19:35

Egy falut ágyúzott szerdán a szíriai hadsereg az ország északi részében, és megölt legalább húsz embert - közölték különböző ellenzéki források.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint az áldozatok között nyolc gyerek és három nő is volt. A központnál úgy tudják, hogy a katonaság megtorlásul lőtte a Raka tartományban lévő al-Kahtanija nevű falut, mert az előző este felkelők megtámadtak egy raktárat a közelben. A faluban legalább 15 tüzérségi gránát robbant fel - mondták el szemtanúk.

A szíriai televízió is beszámolt az esetről, de szerinte terroristák támadtak a falura, amelyet ki akartak rabolni, és e közben megöltek több embert. A katonák a nyomukban vannak - fűzte hozzá az állami televízió.

A török határnál lévő Raka tartományban az elmúlt hónapokban fokozódott az erőszak, a felkelők számos akciót indítottak a kormányerők ellen.

Eközben az iráni külügyminiszter bejelentette: Teherán sohasem nyugszik bele, hogy a szíriai válságot nyugati recept alapján oldják meg. Az egyetlen utat a helyzetből való kimozdulásra Irán javaslatai jelentik - mondta Ali Akbar Szálehi egy kormányülés alkalmával. Szerinte a válságot szító erők nem lesznek képesek uralkodni az országban, s a válságon csak a szíriaiak párbeszédével lehet felülkerekedni. Szíria ma egy vértenger - idézte a Mehr hírügynökség a minisztert.