Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Obama a költségvetési szakadékról tárgyal

2012.12.28. 07:41

Barack Obama amerikai elnök találkozóra hívta péntekre a washingtoni Fehér Házba a Demokrata Párt és a Republikánus Párt két-két vezető politikusát, hogy a december 31-i határidő lejárta előtt még egyszer megpróbáljanak megállapodni azokról az intézkedésekről, amelyekkel elkerülhető a „költségvetési szakadék” (fiscal cliff), vagyis a megállapodás híján automatikusan életbe lépő megszorítások.

A találkozóra a Republikánus Pártból John Boehner, a képviselőház elnöke és Mitch McConnell, a szenátusban kisebbségben lévő republikánus szenátorok vezetője kapott meghívást, a Demokrata Pártból szintén a kongresszus két házában helyet foglaló képviselőcsoport vezetői, Harry Reid és Nancy Pelosi.

Obama elnök csütörtökön a pénzügyi vita miatt karácsonyi szabadságát megszakítva visszatért Washingtonba.

Az újabb, magas szintű egyeztetés hírére az amerikai tőzsdéken a nap végi kereskedésben eltűnt az aznap keletkezett veszteségek jó része.

Az elnöknek és a kongresszusnak kompromisszumra kell jutniuk december 31-ig a költségvetésről annak érdekében, hogy elkerüljék egy tavaly elfogadott törvény értelmében automatikusan életbe lépő, összesen 600 milliárd dollár értékű adóemeléssel és kiadáscsökkentéssel járó kiigazító intézkedéseket. Megfigyelők szerint a megszorító intézkedéseknek rendkívül negatív hatása lenne az amerikai konjunktúrára, és ez súlyos következményekkel járna az egész világgazdaságra nézve.

Az egész elit hibás

Az amerikai közvélemény szerint a teljes washingtoni politikai elit hibás a „költségvetési szakadék” (fiscal cliff) néven emlegetett, drámai mértékű megszorításokkal járó fenyegető válságért.

A Reuters/Ipsos felmérése szerint a többség – 31, illetve 32 százalék – szerint a teljes politikai elit felelős a kialakult pénzügyi helyzetért és a 8 százalékhoz közelítő munkanélküliségért.

A „költségvetési szakadékért” további 27 százalék a kongresszus republikánus párti képviselőit tette felelőssé, 16 százalék Barack Obama amerikai elnököt és mindössze hat százalék a demokrata párti képviselőket.

A munkanélküliek számának növekedéséért 23 százalék szerint a republikánusok a hibásak, 16 százalék szerint Obama és hét százalék szerint a demokrata pártiak.

Az amerikaiak kétharmada azt mondta, a megállapodás híján januártól életbe lépő megszorítások – a többi között az adóemelések – nem befolyásolták, vagyis emiatt nem költöttek kevesebbet karácsonyi ajándékokra.