no

Öngyilkos lett egy megerőszakolt lány Indiában

2012.12.28. 11:55 Módosítva: 2012.12.28. 12:01
Megmérgezte magát egy 17 éves indiai lány, aki korábban nemi erőszak áldozata lett. A lány többször a rendőrséghez fordult, a hatóságok viszont arra próbálták rábírni: fogadjon el pénzt, vagy menjen feleségül valamelyik támadójához.

A tizenéves lány holttestét szerda éjjel találták meg a rendőrök, három feltételezett támadóját másnap előállították. Az áldozatnak életében nem sikerült elérnie, hogy eljárás induljon az ügyében, pedig minden lehetséges fórumon próbálkozott – állítja egybehangzóan a lány nővére és az ügyben kirendelt főnyomozó. Manmohan Szingh indiai miniszterelnök részvétét fejezte ki a gyászoló családnak.

Az országot az utóbbi hetekben több tragikus eset is megrázta, ami egyrészt tüntetésekhez vezetett, másrészt a szexuális bűncselekmények elleni stratégiájuk újragondolására késztette a hatóságokat. A rendőrségtől több embert kirúgtak vagy felfüggesztették a munkaviszonyukat, amiért megtagadták az eljárás megindítását szexuális bűncselekmények ügyében.

Egy csütörtöki, a minisztereihez intézett beszédében az indiai miniszterelnök, Manmohan Szingh ígéretet tett, hogy új törvényeket fognak hozni a nők védelme érdekében. Indiában tavaly 256 329 erőszakos bűncselekményt regisztráltak, ezek közül 228 650 nők ellen irányult. Delhiben átlagosan 18 óránként jelentenek be szexuális bűncselekményt. Valószínűleg magas azoknak az aránya is, akik nem jelentik be az ellenük elkövetett erőszakot, habár ez a mutató 2007 és 2011 között csaknem 17 százalékkal javult.

A változatlanul folytatódó tüntetések megfékezésére irányuló újabb gesztusként a kormány azt a javaslatot tette, hogy nyilvánosságra hoznák az elítélt erőszaktevők nevét, fényképét és címét. Az intézkedést először Delhiben vezetnék be, annak konkrét feltételeiről a rendőrség pénteken tárgyal aktivistákkal és szakértőkkel. Egy a nők jogaiért küzdő aktivista úgy fogalmazott, hogy elégedett a tervezettel, de sem az anyagi forrásokat, sem a politikai akaratot nem látja annak megvalósítására.

A másik áldozat meghalt a kórházban

Belehalt sérüléseibe helyi idő szerint szombat hajnalban Szingapúrban a 23 éves orvostanhallgató, akit december 16-án egy buszon erőszakolt meg hat férfi. A diáklányt az indiai fővárosban, egy autóbuszon majdnem egy órán keresztül bántalmazták támadói, köztük a busz vezetője, miután a gyanútlan lány és kísérője felkéredzkedett a járműre. A tettesek kísérőjét, majd őt is brutálisan összeverték egy vasrúddal, és kilökték őket az úttestre.

A lány életveszélyes állapotban került kórházba, agykárosodást szenvedett, szívműködési zavarai jelentkeztek, illetve tüdő- és hasi fertőzése van. Három hasi műtétet hajtottak végre rajta, melyek során a belei jelentős részét el kellett távolítani, mert elüszkösödtek. Mindezek alatt folyamatosan lélegeztetőgépen tartották, az állapota azonban nem volt fenntartható, ezért át kellett szállítani Szingapúrba, ahol különleges kezelést kapott.

A csoportos erőszak óriási felháborodást keltett Indiában: számos nagyvárosban tartottak tiltakozó megmozdulásokat, követelve a nők fokozottabb védelmét és az erőszaktevők felakasztását. A nemi erőszak elkövetőit a rendőrség elfogta, életfogytig tartó börtönnel sújthatják őket. A kormány bejelentette, hogy kampányt indít a nők védelme érdekében, a belügyminiszter pedig közölte: fokozzák a rendőri jelenlétet Újdelhi közterületein, főként az éjszakai órákban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport