Virgil
0 °C
3 °C

Szíriában mindkét fél kisebb sikereket ért el

2012.12.29. 16:52

Szíriában a lázadók bejelentették, hogy elfoglaltak egy kőolajmezőt az ország keleti, Irakkal szomszédos részén. Szombati közlés szerint a kormányerők viszont a fegyveres ellenzék egyik fellegvárának számító Homszban értek el harci sikereket. Az ENSZ donorkonferenciát hívott össze, a Szíria-ügyi különmegbízott pedig a politikai megoldás fontosságáról beszélt.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű ellenzéki szervezet közölte: a lázadók heves harcok árán, péntek este elfoglalták az et-Tanak olajmezőt Deir-ez-Zór tartomány azonos nevű székhelyétől keletre. Az összecsapásokban három lázadó vesztette életét és a szíriai hadsereg legalább hat katonája - közölték.

A "forradalom fővárosának" is nevezett Homszban viszont a kormányerőknek sikerült visszahódítaniuk egy városrészt a fegyveres ellenzéktől. Az egykori ipari nagyváros központi részét továbbra is a lázadók ellenőrzik - tette hozzá az OSDH, amely szerint a Szíria középső részében fekvő Homszt humanitárius válság is sújtja, hiszen az ostromlott kerületek lakossága "mindenben hiányt szenved". Heves harcok folytak szombaton Homsztól nyugatra és az ország északi részében, egy katonai bázis körzetében is.

New Yorkban azt jelentették be, hogy a jövő hónapban az ENSZ védnöksége alatt nemzetközi felajánlási konferenciát rendeznek a szíriai menekültek és rászorulók szükségleteinek finanszírozására. Ban Ki Mun főtitkár valamennyi ENSZ-tagországot felszólította, hogy tegyen nagyvonalú felajánlásokat. Egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik már eddig is támogatták a humanitárius erőfeszítéseket országon belül és kívül.

A világszervezet reméli, hogy a Kuvaitvárosban tartandó donorkonferencián a több mint ötmillió rászoruló megsegítésére sikerül összegyűjteni mintegy 1,5 milliárd dollárnyi felajánlást. Becslései szerint ennek egyharmadára országon belül van szükség, a többivel a menekültek fogadásában leginkább érintett öt szomszédos államot kellene támogatni. ENSZ-adatok szerint Szírián belül meghaladja a kétmilliót a lakóhelyükről elköltözni kényszerültek száma. A szomszédos országokba több mint 540 ezren menekültek már át, ez a szám a következő fél évben megkétszereződhet.

Szombaton Moszkvában tárgyalt Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi különmegbízottja. Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel egybehangzóan megállapították, hogy Szíriában a válság súlyosbodik, de a konfliktus politikai megoldása még mindig lehetséges.
Brahimi úgy fogalmazott, hogy Szíria "második Szomáliává" válhat, ha a konfliktusra nem találnak békés rendezési módot. Csak két lehetőség van, a "pokol" vagy a politikai megoldás - fogalmazott.

A különmegbízott arra figyelmeztetett, hogy a szíriai létfeltételek további romlása elviselhetetlen menekültáradatot zúdítana a szomszédos országokra. 
Lavrov a megbeszélés utáni nyilatkozatok szerint az ENSZ-megfigyelők visszatérését követelte Szíriába. Véleménye szerint létszámukat is növelni kell, hogy a fegyvernyugvás betartását hatékonyabban ellenőrizhessék. Brahimi jelezte, hogy ehhez az ENSZ Biztonsági Tanácsának megfelelő határozata szükséges

Az orosz külügyminiszter úgy vélekedett, hogy ha az eseményeket nem vonják ellenőrzés alá, az egész közel-keleti térség destabilizálódhat. Lavrov "zsákutcába vezető útnak" minősítette, hogy az ellenzék nem hajlandó párbeszédet kezdeni a kormánnyal. Leszögezte: nem lehet megváltoztatni Bassár el-Aszad szíriai elnöknek azt az álláspontját, hogy nem hajlandó távozni tisztségéből. 
Lavrov határozottan cáfolta, hogy Oroszország közvetlenül beavatkozna a konfliktusba. Leszögezte, hogy Moszkva nem szállít a szíriai rezsimnek olyan támadó fegyvereket, amelyek egy polgárháborúban bevethetők lennének, a védelmi fegyverekről kötött szerződésekből pedig - hangsúlyozta - Moszkva soha nem csinált titkot.